27 sept. 2009

Bursa Locurilor de Munca

sau... the greatest tzeapa!

Da, vineri 25 septembrie. Mare valva, mare. Bursa locurilor de munca prin mai multe orase. Great! Cum si eu, ca toti tinerii, si din pacate nu numai, sunt in cautare de asa ceva, am zis sa merg sa vad care e treaba. Nu ca as fi avut astepari prea inalte, sau ca imi inchipuiam ca voi gasi ceva pe bune, dar am zis ca nu strica niciodata macar sa incerci. Stiti voi, sentimentul ala ca ba, am facut in ceapa ma-sii cam tot ce era de facut, dar natura, universul, dumnezeul, conspira laolalta pentru ridicarea nefericirii si frustrarii mele pe cele mai inalte culmi. (nu zic ale disperarii, sa nu ma trageti de urechi, nu de alta, dar oricum mi-a mai trecut de Cioran, asa putin?). Si uite asa, am mers cu doi prieteni sa vedem care-i treaba. Ne-am printat frumos 10 cv-uri si 10 scrisorele de intentie. Stiam ca multe firme mari ca Vodafone, P&G, Orange, ING, BCR, Kiss fm (nu mai dau nume, ca reclama costa), vin acolo doar ca sa isi mai faca oleaca de publicitate, si nu ca chiaaaar ar avea vreun post liber.
Si am ajuns la Casa Sindicatelor (Ploiesti) unde era localizat marele eveniment. Am intrat. Si...poc. Realitatea crunta ne-a lovit peste ochi. (bitchslappin` mo`fo) Acolo erau doar 6 standuri amarate, dintre care 4 pentru sudori, bobinari, stivuitoristi si electricieni. A 5-a taraba era cu locuri de munca in afara. Si a 6-a era ING-ul pentru care trebuia sa te inscrii ca sa intocmesti asigurari de viata. Intr-un cuvant: o mizerie. Probabil criza economica a afectat din marele plin comapaniile, zic si eu, saracii de ei, n-au mai avut bani sa plateasca oamenii sa stea la stand si ce s-o mai plati sa stai p-acolo.
Concluzia: muuulte locuri pentru oamenii cu meserii. locuri putine spre deloc pentru absolventii de studii superioare (deci, sugeti caricelu, bah absolventilor. cine mama dracu` v-a pus sa va tociti coatele prin facultati, ca acu sa stati sa luati oraganu in muzicuta? hă hă hă. :| ) sa nu mai zic de locurile destinate studentilor, expresia "luati-o in mana, ba!" e un minunat eufemism.
Deci, astia care ati terminat facultatea, sau sunteti inca studenti, reprofilati-va pe ceva practic rapid, sau... alternativa cea mai buna: emigrati!.

In alte orase se pare ca situatia a fost si mai de căcat:
citat de pe un forum:

Sunt foarte dezamgita. Am fost la "targul de joburi" si am ramas socata! Ma asteptam sa fie in holul universitatii, niste standuri, cu reprezentanti de la diferite firme, dar, nu era decat o lista amarata, cu cateva locuri de munca, fara un nr. de telefon, fara nici un contact. Absolut nimic. Si cata reclama s-a facut, si se mai spunea ca targul incepe la ora 09/00. Ce sa inceapa la 09.00? Atunci se afiseaza lista. Tara noastra, Romania! Am scos si 20 de CV-uri degeaba


Asta imi aduce aminte de ce mi-a zis acum ceva vreme o prietena: "In Romania job-ul e un lux pe care nu multi si`l pot permite".

sad but true. (like emos, u know)

13 comentarii:

  1. Chiar am vrut sa ma duc si eu la targ, era si prin Cluj, dar pe la ora 16 mi-am dat seama ca "ah, azi e vineri". Oh, well, bine ca nu m-am dus :D

    RăspundețiȘtergere
  2. pai de aia e bine sa ai doctorat: te poti angaja cu brio la bobinari :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Stai linistita, in alte orase mai mici, mai ales in orasele mono-industriale, a fost mult mai rau. Personal nu am fost, dar mi-a zis cineva care cica a fost ca putea numara pe degete locurile de munca disponibile, si alea extrem de slab platite. Dintre standurile de care zici tu doar cel cu munca in strainatate la agricultura exista, si aia in conditii extrem de proaste, cu dormit pe camp in corturi/baraci de scanduri, fara toalete, etc. Intamplator am gasit si un articol, ceva mai vechi e drept, insa cred ca ceva de genul era: http://www.adevarul.it/stiri/actualitate/iata-cum-traiesc-sclavii-moderni-ai-ro-iilor-italia

    RăspundețiȘtergere
  4. Si din graba am uitat esentialul: Ideea era ca in Ploiesti (oras destul de mare as zice), mai sunt locuri de munca macar pentru bobinatori, electricieni si sudori, in alte orase nici macar pentru acestia nu mai sunt locuri.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine ca mi-ati spus, ca tare m-am suparat pe locul de munca... :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Naspa! Mai vroiam sa si merg, cat despre Vodafone te pisi pe ei!

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, pentru Vodafone si locurile de munca e fix pix. mnula! Te cheama la tzaspe mii de interviuri sa iti dea organu`n mana. urat, dom`ne...urat!

    RăspundețiȘtergere
  8. Macar stii la ce sa te astepti data viitoare.

    RăspundețiȘtergere
  9. criza se simte la companii, mai ales la cele multinationale. nu se mai fac angajari, se merge pe sistemul lasa ca ii dam mai multe sarcini aluia care are deja acel job, decat sa mai angajam inca un om. reduceri de costuri, recesiune,salariu inghetat...asta se intampla cu adevarat in campul muncii!! ce bonusuri, ce mariri de salariu, ce cursuri de specializare, ce sedinte in alte locatii...astea au fost! acum...muncesti mai mult si te rogi sa nu te dea afara. de la aceasta realitate vine si absenta companiilor la astfel de targuri. decat sa cheltuiasca o gramada de bani cu aceasta promovare mai bine lasa...si uite asa e foarte greu sa iti gasesti un job bun, ca na! ai terminat o facultate, si consideri ca trebuie sa fii respectat si apreciat pentru asta, dar in zilele noastre facultate=loc de munca bun=respect= ZERO. Ca ca reusesti sa obtii un job ok, ori trebuie sa ai mega noroc ori sa renunti la visele tale de un job onorabil pentru pregatirea ta si sa te duci la munca accesibila ( gen vanzatoare, promotor, call-center, operator interviu si chestionare..etc ) care se plateste putin si care nu iti solicita intelectul sau pregatirea prea mult.

    pana la urma trebuie sa incepi de undeva...ca la interviu te intreaba de experienta...care e cel putin 2 ani in acel domeniu. Macar sa ai ceva acolo, ca ai muncit ceva. Daca astepti sa iti gasesti ''the job'' nu ai prea mari sanse de reusita. Poate reusesti din aproape in aproape :D
    sa inchei optimist!

    RăspundețiȘtergere
  10. Hai mahh tu chiar mai speri sa-ti gasesti job! Mai bine ne apucam sa filosofam in fata primariei, poate ne dau trecatorii bani :)

    RăspundețiȘtergere
  11. sa-mi gasesc job? sau sa-ti gasesti tu un job?
    eu am un job...intr-o multinationala...si am relatat adevarul (nu filosofam ). asa stau treburile in realitate! din pacate...
    si...poate si aia ar fii o solutie:P

    RăspundețiȘtergere
  12. Dupa cum zicea Anda, e practic sa te apuci de cersit, ca deh, nu iti trebuie specializare si castigi si foarte bine (chiat ca se face camapanie anticersit). Deunazi am fost si eu in treacat pe la mall si m-a abordat o tipa sa imi ceara bani, ca n-are ce manca saracuta (si deh, era mai bine imbracata decat mine). Asa ca nici nu trebuie sa iti strici mutra sau sa nu te speli cu saptamanile ca sa fii credibil. :D

    RăspundețiȘtergere

Baga mare!

 

Que stii oare ? Copyright © 2009 Designed by CLO's Dizain | Premium Wp Themes | Premium Wp Themes | Icon Sets
Free Blogger Templates | Free Blogger Templates. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates