23 oct. 2009

Aventuri in autobuz


 "Un fleac, m-au ciuruit!"

Nu stiu altii cum sunt, dar pentru mine cand vine vorba de calatoria cu mijloacele de transport in comun, pot spune ca am parte atat de adrenalina cat si de adevarate aventuri. In fiecare dimineata autobuzul 30 (ploiestienii stiu) e plin ochi. Asta nu ar fi nimic daca ai putea sa te strecori si tu ca un om normal, sa iti gasesti un coltisor unde sa te sprijini de bara pana cand ajungi la destinatie. Dar nu, cand vine vorba de Romania, cele mai mici cerinte de comfort si liniste sunt cele mai greu de satisfacut. Nu numai ca in fiecare dimineata se gasesc 5-10 batrani anxiosi care te imping, te inghesuie, te dau din stanga in dreapta, ca sa isi faca loc pe scaun gol. Iar daca soarta face ca scaunul sa fie ocupat de vreun elev/student, nu e nicio problema, pentru ca exista 2 faze la care acestia apeleaza. 1)Faza intai: incearca sa te lucreze la coarda sensibila, exprimandu-si off-ul si durerile de spate, reclamand efectele drastice ale senectutii. Daca tu, in nesimitirea ta, nu te ridici sa acorzi politicos locul, vor apela la faza 2) care consta in admonestarea ta ca fiinta fara suflet, educatie s bun simt. Ajung pana la a-ti condamna proasta crestere si incapacitatea de a empatiza cu doleantele lor de batrani neajutorati. Ei bine, atat de "neajutorati" incat daca e sa alerge sa prinda autobuzul te fac la viteza de departe. Insa cand urca si au ghinionul sa nu prinda loc, brusc ii apuca toate bolile posibile.
Chiar si atunci cand  tu nu stai jos, si incerci sa te sprijini de bare, sufocat de multime, se gaseste cineva sa comenteze ca il calci pe picioare, ca l-ai inghiontit intentionat, ca sa ai grija cu ghiozdanul/geanta ca il inghesui. "Apoi sa ma pupati in dos, Ofuscaciunea Voastra, dar unde mama dracului  sa ma dau? Ti-ai cumparat cumva spatiu in autobuz si ti-l invadez cu insolenta? Nu vezi ca toti stam ca sardinele aici? Ce vrei sa facem sa nu te inghesuim? Sa leviam deasupra autobuzului? Ei bine, nu se poate!" Asta nu ar fi nimic daca nu ar fi in peisaj si acei simpatici care asculta manele la maxim pe telefon, si zbiara, strigandu-se, in conditiile in care se afla unul la un capat si altul la celalalt  al autobuzului. Sa nu uit momentul acela cand se aude Inna  si 10 pitipoance scot la instantaneu telefonul din buzunar/poseta. "Ah, fata, credeam ca e al meu!".

Acum o sa va intrebati de ce nu merg cu masina personala la scoala, daca tot ma plang. (da, posed carnet de conducere din 2007). Cu masina intr-adevar ar fi o solutie daca as gasi si loc de parcare la facultate. Dar nu, si aceasta dorinta e greu de satisfacut, asa  ca suntem nevoiti sa ne conformam si sa ne pregatim sufleteste, in fiecare dimineata, pentru inca o aventura in autobuz.

33 de comentarii:

  1. sunt de aceiasi parere cu tine colega,doar ne intalnim in fiecare dimineata si avem parte de acest regim.noraml k bosorogii au pretenii sa stea jos au muncit o viata intreaga si au ruginit...dar sa se gandeask si pe partea cealalta..noi stam toata ziua la facultate si ne freak profii la creier..nu suntem k ei sa ne plimbam prin tot orasul sau sa ne gasim partener de table/sah prin parc...ce sa mai zic k beneficiaza si de gratuitati pe toate traseele.in loc sa ne dea noua studetilor/elevilor..

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am renuntat de mult la 30. Traseul 1 este pe departe cel mai bun...

    RăspundețiȘtergere
  3. dar intrebare intrebatoare. pensionari cum is, unde mama naibii se duc ei la ora aia din dimineata? cand un pensionar tre sa`si vada de nepoti si de hobby`uri, ei stau si se plimba cu rat_`ul. de ce, chiar nu ii inteleg.

    RăspundețiȘtergere
  4. Toti vom fi bosorogi...asa ca vei putea sa fii si tu peste 50 de ani o baba intepata cu aere...:)
    pana atunci cautati un prieten cu masina!
    succes...si amimult sport mai multa energie...statul prea mult pe scaun si in masina..duce la sunculita pe fundulet..nu cred ca vrei s adevii fata batrana nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Stii ca nu sunt genul care sa corecteze pe altii, dar ai zis de cel putin 10 ori cuvantul gresit si deja ma zgarie pe retina :D

    Se zice "autobuz" :D Prima data am crezut ca ai scris din greseala, a doua oara m-am gandit ca nu stiu eu cum se zice corect, a treia oara am verificat in dex :D

    RăspundețiȘtergere
  6. anonim, sunt slabanoaga, asa ca nu se pune problema de sunculite, cat despre a ramane fata batrana, nu-i cazu` sa-mi duci grija, iti zic eu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Anda: si tu scrii mereu conjunctivul vb "a fi" la persoana II sg cu un singur "i", si nu din lene, ca nu-i greu sa apesi de 2 ori pe tasta "i", ci din prosta obisnuinta, asa ca ai retina obisnuita cu greseli :P

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu ti se rupe de dex, tu esti tot timpul persoana aia care ii corecteaza pe altii, asa ca accepta si tu cand te corecteaza altcineva. Ca nu ti-am zis-o din rautate, ti-am zis ca sa stii pe viitor. "Autobus" suna ca si cum ai fost o saptamana prin strainatate si ai uitat brusc sa vorbesti romana si vorbesti cu accent de ala englezesc "I was in... cum se spune...autobus". Cu accent de ala de zici "bus" in engleza.

    Si eu gresesc multe, nu neg, dar cel putin articolele din blog incerc sa mi le corectez.

    RăspundețiȘtergere
  9. anda....ce te dai asa corecta...mereu vrei sa iesi in evidenta q ceea ce nu ai.mai bn sa-ti vezi de gramatica ta aia "perfecta".scuteste-ma cu atatea figuri.esti paranoica.si mai usor q comentariile la adresa prietenei mele.
    esti o scumpa si o inteligenta JeAnne Dark .te poop.
    cine nu te sufera si te critik sa te poope direct in anus.

    RăspundețiȘtergere
  10. aviz si pentru anonim....alt corect si asta...esti cumva bosorog de te simti atacat?????
    uite k nu sunt toti profitori sa isi fc pr q masina si mai bine tine sfaturile pt u si sa le pui in practik q pers ta.
    patetic patetic patetic!!!!!!!!!!!!!!1

    RăspundețiȘtergere
  11. auzi oana, avocata blogului...... sa papi cariciu!

    RăspundețiȘtergere
  12. sa ma pupi direct in cur.de laba trista.mai ai si u ma putulik?:)))) vai mama ta.

    RăspundețiȘtergere
  13. Oana....lasa-te k esti praf!

    RăspundețiȘtergere
  14. pffffff......deja mi se face sila sa mai ma pun la mintea ta.eject.

    RăspundețiȘtergere
  15. Oana, sunt sigura ca Ana stie sa accepte o critica constructiva, ceea ce nu inseamna neaparat o jignire. Si faptul ca ii injuri cititorii ii face un oarecare deserviciu. Asa ca daca esti o prietena atat de buna, poate o sa ai putin respect fata de blogul ei...

    RăspundețiȘtergere
  16. ma plictisesti...nu mai ma pun si la mintea ta.

    RăspundețiȘtergere
  17. şi-au cumpărat boşorogii autobuz :))

    RăspundețiȘtergere
  18. fată, ai sintetizat situaţia perfect. da' nu se aplică numai în oraşul vostru al ploilor, ci şi în capitala noastră mică, scumpă şi dragă, ba chiar la o scară şi mai mare. deşi cred că ştii deja asta. mai că nu ţi se face şi jenă să mai stai pe scaun când vezi babe în jur, chit că eşti obosit. vorba aia, "mă scuzaţi că sunt tânăr şi stau pe scaun, nu vreţi să staţi dvs., DOAMNĂ?" (frate-meu odată a întrebat-o pe o babă d-asta în autobuz dacă coboară la prima, şi aia s-a luat de el că cică de ce nu i s-a adresat cu "doamnă") scaunele sunt făcute pentru toată lumea, şi, atâta timp cât nu stau pe un loc special rezervat bătrânilor, n-am de gând să mă dau de pe el. decât poate dacă vreau eu să fiu drăguţă (şi de regulă sunt - asta îmi va aduce pieirea).
    d-apăi ce să mai zicem de piţipoance şi cocalari. nu mai zicem nimic, că ne confruntăm cu ei zi de zi. mamă, ce i-aş bate în cap cu lanţurile lor de haur de la gât.

    *pe această cale o invit pe anelle să mă corecteze şi să îmi spună că se scrie "aur", şi nu "haur".

    RăspundețiȘtergere
  19. Pana acum nu am avut probleme mari cu batranii din 30 (il iau din centru pana la facultate) in ultimii 6 ani. Aglomeratia este singurul dezavantaj. Nu am murit 15-20 de minute, nu o sa mor nici in viitor. Deci, pentru mine, nu e cine stie ce problema.

    @Alexiel: sarcasmul tau din ultima fraza este inutil.

    RăspundețiȘtergere
  20. asa era si cand mergeam si eu tot din centru cu 30-ul, n-aveam prb in afara de aglomeratie. Acum ca il iau din Nord, crede-ma ca e... horror.

    RăspundețiȘtergere
  21. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  22. zanardi, nu neg că sere a greşit, dar mi se pare de prost gust faptul că anelle a sărit să o corecteze aici, atâta timp cât avea id-ul ei şi putea să îi spună "in private". dacă nu avea id-ul ei, o înţelegeam... dar aşa... nu înţeleg ce anume a vrut să demonstreze prin asta. mă rog. din partea ei oricum nu mă mai miră nimic.

    RăspundețiȘtergere
  23. Bine ai zis.De cate ori nu le-am auzit pe babele vopsite mov "Tineretu' din ziua de azi":))Jalnic.Patetic.Apropo toate au operatii.

    RăspundețiȘtergere
  24. @Alexiel: poate ca nu a vrut sa demonstreze nimic, ci doar i-a aratat o greseala. Faptul ca a gresit nu e un atac la personalitatea ei :)

    @capsunyk: am mai auzit din-astea. Inainte ma enervau, acum fie ma amuza fie ma lasa rece.

    RăspundețiȘtergere
  25. zanardi, dacă voia doar să îi arate că a greşit, i-ar fi spus în particular. părerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  26. Ce va agitati atat pe corecturi? 99% din populatie nu stie sa scrie in limba romana (si nu pentru ca ar fi greseli de dactilografiere), ci pentru pur si simplu nu stiu. Pot sa citeasca biblioteci intregi pline ochi de carti si nu retin cum si cand se scrie cu un i si nu cu doi de i, unde se pune cratima etc., dar cel mai amuzant e ca toti se ofenseaza cand li se atrage atentia ca au gresit, de parca ei ar fi trasat legile gramaticii limbii romane.
    Legat de "greseala criminala" cu autobus, se accepta si forma asta. Daca ai bunavointa sa consulti dexul ai sa vezi.
    Si daca tot e vorba de greseli: ce vrea sa insemne atac la "personalitate"?

    RăspundețiȘtergere
  27. ^ am căutat şi eu, şi da, aparent ai dreptate. :)

    AUTOBÚZ, autobuze, s.n. Automobil cu caroseria închisă sau parțial decapotabilă, folosit la transportul în comun al unui număr mare de persoane. [Pr.: a-u- – Var.: autobús s.n.]

    în schimb nu ştiu să existe în dex varianta "să fi" pe care am auzit că obişnuieşte să o folosească anelle. =))

    RăspundețiȘtergere
  28. eu ma intreb unde se duc hodorogii astia la ore atit de matinale?
    moartea ii cauta pe acasa si ei is cu treburi ( sanchi! ) prin oras!

    RăspundețiȘtergere
  29. mulţi dintre ei sunt singuri şi probabil că se plictisesc acasă.

    RăspundețiȘtergere
  30. fie se duc la piata, fie in parc sa joace sah, table sau remi.

    RăspundețiȘtergere
  31. offff babele in special dar si mosii sunt atat de enervanti .. bine, nu toti. daca ar fi toti ca bunica mea de exemplu ar fi perfect. nu se impinge ca sa apuce un loc gol, cedeaza locul daca vede o femeie mai in varsta ca ea sau chiar si o femeie gravida sau o persoana bolnava, etc.
    in afara de batranii nesuferiti ar mai fi o chestie care ma enerveaza si anume soferii. daca tot autobuzul e plin dar numai in fata e mai gol, nu e normal sa te urci pe la usa din fata chiar daca mai e cineva care se urca pe acolo? nu, nu, "alte usi nu mai sunt domnisoara, de ce stai aici? da' proasta mai esti" ..

    RăspundețiȘtergere

Baga mare!

 

Que stii oare ? Copyright © 2009 Designed by CLO's Dizain | Premium Wp Themes | Premium Wp Themes | Icon Sets
Free Blogger Templates | Free Blogger Templates. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates