1 oct. 2009

Ce sa facem cu tiganii?

Stiu ca poate nu merita frustrarea si supararea mea, dar nu pot sa nu refulez si eu undeva, ca tot omu`.
Prima zi de scoalaaa. Frumos, multa inghesuiala, usi inchise, orgasme gastrice la vederea platourilor de mancare destinate profesorilor (o pleiada de sinestezii, nu alta), durerea in pelvis a secretarelor, cu alte cuvinte nimic nou. Dupa ce am reusit intr-un apoteotic final sa-mi scriu amaratul ala de orar, am decis ca nu mai am ce cauta in locul ala sufocat de boboci dornici sa cunoasca si ei ce inseamna studentia, altfel decat stiau din comediile americane. Asa ca, impreuna cu inca 2 colege, m-am indreptat respirand dezamagire prin toti porii (orar supra-aglomerat, sali aiurea puse, profi necunoscuti etc-uri) spre statia de autobus. Nu stiu daca ati vazut vreodata pe youtube filmuletul ala cu metrourile japoneze, cand ii impingeau jandarmii sa intre, dar cam asa ceva era in statie. muuuulti studenti. m-am strecurat cu o colega pe usa din spate. mare maaare greseala. La statia urmatoare au dat buluc pe usa din spate o grupare de 5 tigani, la peptu gol, galagiosi nevoie mare, pusi pe furt si panarama.
Nu doar ca odorul pe care il imprastiau in jurul lor era vecin cu al unui cadavru in putrefactie, dar mai mult decat atat erau foarte foarte agresivi.Incercau sa te impinga poate poate ti-or putea sterpeli telefonul sau portofelul, te trageau de maneca, o minunatie, nu alta. Abia asteptam sa cobor, numaram secundele, minutele, firele de par ale colegei, orice, numai sa nu-i aud. Si inca o data imi pare rau ca nu m-am nascut un malac de 2 pe 2 cu centura neagra, agatata de gat, inca din fasa. Si ce poti sa le faci? Nimic. Daca le spui ceva, le dai motive sa se ia si mai rau de tine, daca`i reclami sau suni la politie, nu se baga nimeni, ca, de altfel, le dardaie si lor cururile alea de fatalai complexati. Efectiv nu poti decat sa taci si sa inghiti. Din pacate la asta s-a ajuns. Sa iti fie frica sa circuli cu autobusul ziua in amiaza mare. Si sa se mai spuna ca de ce oare avem sa ajungem niste amarati paranoici si suferinzi de mania persecutiei.
Sa clarific lucrurile. Eu nu am nimic cu oamenii de etnie rroma. Am depasit faza pubertariana cu "yaay, sunt rasista si ce cool ma simt!" Doar ca, pe mine cand vad asemenea oameni, ma incearca un minunat sentiment de amaraciune, profund amplificat de neputinta mea si indiferenta celor din jur.

Sfat: (daca nu aveti!) strangeti dracului bani si luati-va o masina. sau un avion. sau o bicicleta, daca sunteti eco. Sau un permis port arma.
Sau si mai simplu: nu va uitati ipod-ul acasa! niciodata!

dati volumul la maxim.

30 de comentarii:

  1. Eu am vazut si o groaza de romani verzi care fac chestia asta

    RăspundețiȘtergere
  2. cum ti-am zis si pe messenger...ar trebui gazati! :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Pleaca din tara si o vei duce mai bine. Vor fi si acolo dar mai putini. Pe de alta parte vei merge cu mijloace de transport in comun care vin la orele stabilite sau cu bicicleta (sanatate curata), poate iti iei chiar masina si stai in universul tau, baga mare si invata apoi fugi.

    RăspundețiȘtergere
  4. ce sa faci? e simplu: iti iei un mic cutitas de buzunar. asa, ca asta: http://www.navalitorul.ro/2008/11/14/mic-dejun-in-vama/

    efect garantat, ca mai am obiceiul sa umblu cu el :)

    RăspundețiȘtergere
  5. tiganii? saracii de ei, fura pt ca nu au ce manca. sunt si ei amarati dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa-i omoram.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nici salcia nu-i ca pomu,
    Nici tzâganu nu-i ca omu.
    ....Pentru comparaţie a se vedea ce procente reprezintă ei din populaţia ţări ,...şi ce procente din "populaţia" închisorilor.
    Rrrromii sunt "urmaşii Romei" şi propun să-i înfieze italienii pe toţi.
    ....Dar până una-alta să vă vărsăm câte o lacrimă pentru Domnul Mareşal Ion Antonescu.

    RăspundețiȘtergere
  7. pnm, e uşor să pleci din ţară, mult mai greu este să şi schimbi ceva. părerea mea e că nu plecatul din ţară e soluţia, dar pe mine nu mă bagă niciodată nimeni în seamă. mi s-a demonstrat de-o mie şi una de ori până acum că cică afară e "mai bine". mă îndoiesc profund. poate doar sub anumite aspecte. dar nici afară nu curge lapte şi miere.
    e adevărat că afară lucrurile nu au ajuns în halul în care le prezintă (foarte exact de altfel) prietena jeanne. dar dacă s-a ajuns aici este vina NOASTRĂ. da, a noastră. pentru că nu ştim să ne apărăm. pentru că nu ştim să punem piciorul în prag. pentru că urmărim cu interes emisiuni dandiaconesciene şi ne hlizim la ce zice jiji. pentru că suntem nişte laşi. avem ţara pe care o merităm. punct.
    iar fuga din ea nu e decât o altă dovadă de laşitate.
    părerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  8. @alexiel: si lasitate e si sinuciderea, daca e sa largim aria.

    nu, nu e fuga o solutie, adevarat. dar cum poti tu sa ii faci pe cei din juru tau, compatriotii tai, sa nu mai urmareasca astfel de emisiuni, cand tot ce e dat la teve e infect, pana si stirile? cum poti sa deschizi ochii la 50+1% din populatie?

    io nu pot sa fac nimic, sunt doar un om printre oameni. io imi vad de mine si atat. ca pana si cei pe care vrei sa`i ajuti, cand au oportunitatea iti baga un ditai cutitu in spate.

    pana la urma, nu e vorba numai de rromi/tigani, ca si tiganu poate fi om, si romanu poate fi mai tigan ca tiganu. asa e, rromi ne`au facut de cacao pe afara, si noi ca bobor cu fuflet mare ce suntem, i`am primit de fiece data. alte tari i`au izgonit, noi i`am primit. cine e de vina oare?
    hai sa ne gandim si sa aratam cu dejtu. nu?

    io zic mai bine sa ne vedem de cururile noastre si atat.

    @jeanne: sugerez mai bine ipodu/mp3`playeru, ca daca e sa aduni bani de masina, pe urma tre sa ai bani sa faci plinu din doo in doo zile, ca la ce trafic e prin bucuresti... :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Zici de aia carora le e teama ca sunt fatalai complexati, apoi zici de tine ca ti-e teama...:))

    RăspundețiȘtergere
  10. daaaaaaaaaaaa colega.chair q mn erai ieri in autobuz knd s-a intamplat...si eu sunt rasista..pot sa spun k i-as impusca pe totii tiganii care umbla dupa furat si care isi bat joc de oameni.greseala e a noastra .....i-am tolerat prea mult...de asemenea si ploitia..sau oare le e si lor frik de tigani?????

    RăspundețiȘtergere
  11. ionuttudose: macar eu nu lucrez la politie, stii. :)
    si nu mi-am luat responsabilitatea de a proteja oarecum oamenii de infractori. vezi tu, e o diferenta, asa ca razi mata, da` razi degeaba.

    oana: da, eu as fi mai indulegenta, as gasi o insula putin populata si i-as exila pe toti acolo :P

    RăspundețiȘtergere
  12. "numaram secundele, minutele, firele de par ale colegei" - asta mi-a placut.

    Ma, ei au curaj pentru ca pot si pentru ca li se permit. Cand ai vazut romani cu constiinta nationala si carora sa le pese de altcineva decat de ei?

    RăspundețiȘtergere
  13. http://www.youtube.com/watch?v=gViaOYgV8yI :/

    RăspundețiȘtergere
  14. pare-mi-se, daca tu ai sentimentul ala numai la romii care put dar nu si la romanii care put, nu se cheama ca esti rasista? :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu sunt rasista. romanii au macar bunul simt sa puta individual, daca ma`ntelegi.

    RăspundețiȘtergere
  16. Da' nu tre' sa fim atat de drastici.S-a nimerit in cazu' tau sa fie un rrom,insa sunt la fel de multi romani care fac gesturi d'astea ! :)

    RăspundețiȘtergere
  17. nu era UN rrom, era o sleahta de rromi. e o diferenta :D

    RăspundețiȘtergere
  18. @Anonim tiganii sunt urmasii Romei o p... Sunt indieni. un popor migrator de fel si s-au hotarat sa ramana pe meleagurile noastre sa ne streseze. Mai bine ramaneau migratori.

    RăspundețiȘtergere
  19. Mai mult elena, decat anonim :))
    Situatia descrisa de tine nu e specifica numai tiganilor… sunt si foarte multi romani care procedeaza in acelasi fel, culoarea nici nu mai conteaza aici !!!Personal m am saturat sa ma urc in autobuz si sa mi trag geant in fata, sa scanez fetele dubioase de langa mine etc …
    Asta i lucrul cel mai interesant despre Romania…iei pulsul adevarat al societaii la fiecare pas :))

    RăspundețiȘtergere
  20. "nu va uitati ipod-ul acasa! niciodata!" - ti-l fura si pe-ala. :P

    RăspundețiȘtergere
  21. @catalin: sau mai rau. eu am patit-o in bucuresti la metrou acum vreo 2 ani. tocmai ce primisem ipod-ul cadou, mergeam sa ma intalnesc cu o prietena sa`i inapoiez niste bani (vreo 250 ron) si aveam portofelul in ghiozdan.ascultam hard rock la ipod, nu mai auzeam nimic in juru`meu, probabil dadeam din capatzana in sens aprobator, si tzaganii faceau misto prin spate. ideea e ca am ajuns la intalnire si ia portofelu` de unde nu`i. atrebuit sa ma imprumut iar ca nu mai aveam bani de intors acasa. great! plus toate acte pierdute. :/
    sunt o norocoasa, ce pot sa spun.

    RăspundețiȘtergere
  22. Da, am vrut sa mentionez si aspectul asta: daca asculti muzica foarte tare pe strada sau in autobuz/metrou iti scade nivelul de atentie relativ la ce se petrece in jurul tau.
    In afara de faza cu furatul, mi se pare periculos sa asculti muzica pe strada (cand traversezi, in special). Daca esti mai aerian poate sa dea o masina peste tine..

    RăspundețiȘtergere
  23. Pai eu nu ascult pe strada, ca nu`s deloc atenta. Mai ascult in autobus, la scoala, in parc cand astept pe cineva, ca m`am gandit ca la cum is io s-ar putea sa fiu luata in freza, si nu cred ca as vrea asta :))

    RăspundețiȘtergere
  24. Eu nu-mi tin niciodata geanta/ghizodan/whatever in spate in vreun mijloc de transport in comun (mai ales daca e aglomerat). Daca am un ghiozdan sau ceva asemanator il dau jos si-l tin in brate.

    Deja de la un moment dat e vina ta ca esti naiv :)) Stiu ca suna urat, dar in zilele noastre cam asta e realitatea.

    RăspundețiȘtergere
  25. Pai iti dai seama ca de atunci, de cand ma furara la metrou, sunt cu ochii`n 14! sa se mai zica sa nu fim paranoici!
    ba cum sa nu! paranoia`i buna! :D

    RăspundețiȘtergere
  26. Cateodata inveti din greselile tale, dar cateodata mai trebuie sa inveti si din greselile altora :))

    Pe mine nu m-a furat nimeni, dar tot sunt prevazatoare, aveam multe colege in liceu care se trezeau fara portmoneu.

    O singura data m-a cautat cineva in ghiozdan (eram ceva gen clasa a 9-a), cred ca l-am simtit dar era prea inghesuiala sa ma intorc. Oricum, nu ma precipitat ca stiam ca n-am nimic valoros acolo. Si intr-adevar, cand am ieist, m-am trezit cu ghiozdanul deschis, dar nu imi furase nimic.

    RăspundețiȘtergere
  27. sa nu le mai faca buletin, dale dracu

    RăspundețiȘtergere

Baga mare!

 

Que stii oare ? Copyright © 2009 Designed by CLO's Dizain | Premium Wp Themes | Premium Wp Themes | Icon Sets
Free Blogger Templates | Free Blogger Templates. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates