14 nov. 2009

Aveau nevoie de un Iisus si eu trebuia sa fiu acela.

Imi amintesc ca anul trecut la un seminar  ne-a intrebat profa ce parere avem despre religie.
Dupa ce majoritatea a ridicat in slavi dusu` la biserica, impartasitul, spoveditul si alte ritualuri crestine, am zis ca trebuie sa spun si eu parerea mea umila. Mi-am zis ca cineva tre` sa-i lumineze, cineva trebuie sa le arate adevarul care umbla teleleu prin  fata lor, dar nu il pot vedea din cauza unui dumnezeu prefabricat. In momentul acela ei aveau nevoie de un Iisus si eu trebuia sa fiu acela. (putin efeminat, dar pana la urma religia nu face discriminare)
Am sa incerc sa rezum pe scurt pledoaria pe care am tinut-o atunci, plina de emfaza.

Religia reprezinta imbinarea cu succes(comercial as putea spune)a unor factori ce tin de dogme si ritualuri avand ca motiv principal (ergo prilej de exploatare) divinitatea, ideea de divinitate, nevoia fiintei umane de a se lasa dominata, condusa, protejata de ceva mai presus de propriul eu, un "ceva" pe care il putem numi cu succes "supranatural".
Fiecare religie reprezinta un sistem bine definit pe baza unor convingeri, invataturi, idei filosofice...
In viziunea mea religia a reprezentat si inca mai reprezinta o unealta excelenta de care un anume grup de indivizi se pot folosi pentru a controla masele(ca dovada ca romanul, om cu frica lui dumnezeu, nu are incredere in justitie, nu are incredere in politie, ci are cea mai mare incredere in biserica, asta dupa unele sondaje)
Una e sa fii religios (ergo bisericos) si alta e sa fii pur si simplu credincios (doar pentru a crede nu ar trebui sa ai nevoie sa te duci prin biserici si sa faci plecaciuni, sa pupi icoane etc, chestii ce tin de ritualul religios)...
 Inca ceva de care nu`s lamurita, poate ma luminati voi...
De ce trebuie sa platesti pentru serviciul religios? Credinta se cumpara? Dumnezeu se vinde?

Ce parere aveti voi de religie? In ce masura va e sau nu indispensabila?

30 de comentarii:

  1. Sincer....acum nu mai cred...poti trai 100 de ani fara religie :D doar nu iti da de mancare

    RăspundețiȘtergere
  2. "Ce parere aveti voi de religie? In ce masura va e sau nu indispensabila?"

    nu raspund la asta, in schimb iti raspund la asta, care nu e o intrebare de fapt:

    "ca dovada ca romanul, om cu frica lui dumnezeu, nu are incredere in justitie, nu are incredere in politie, ci are cea mai mare incredere in biserica, asta dupa unele sondaje"

    nu e vorba de faza cu frica de dumnezeu. eu circul cu mijloacele de transport in comun. si in timp ce asteptam autobusul, am vazut de cateva ori cam aceasi scena, trasa parca la indigou. un preot in sutana, din ala cu barba ajuta o doamna sa isi coboare caruciorul cu bebelusul din autobusul care tocmai venea. si niciodata acelasi preot sau aceasi doamna.

    ai vazut vreodata un politist comunitar facand asta? sau vreun medic? ori vreun politician? pardon, aia umbla cu masina lor personala, nu se uita la sarmanii care circula cu autobusul.

    dupa parerea mea umila, chestiile astea marunte ridica biserica in ochii cetatenilor. coruptia le scade pe celelalte.

    RăspundețiȘtergere
  3. @dilema:
    Nu stiu cum s-a nimerit sa cunosti tu doar cazurile de preoti genereosi si piosi. Eu am auzit in ultimul timp de preoti care se drogheaza, sunt homosexuali, fura de la enoriasi si se plimba in Q7 nu cu autobuzul.
    Nu neg ca sunt si preoti cinstiti dar is putini.
    Ma rog, ideea e ca e nesanatos sa te increzi orbeste intr-o institutie care nu prezinta credibilitate si care si-a pierdut demult insemnatatea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Religia era un factor de echilibru acum multe secole,controlarea maselor fiind un lucru prioritar si foarte benefic in lipsa existentei legilor sau codurilor de conduita sociala.Toate religiile mari au servit unui scop fie el politic sau militar,fiind o buna scuza pentru atacarea altor state de religie diferita precum cruciadele si tinand spiritul nationalist la un nivel ridicat,lucru indispensabil puterii monarhiei sau despotismului cele mai intalnite forme de guvernamant la acea vreme

    RăspundețiȘtergere
  5. offtopic, ce zici de un link exchange? eu te-am adaugat, toate bune!

    RăspundețiȘtergere
  6. Asta nu pot nici eu sa inteleg: OK, sa zicem ca esti religios, nu ma intereseaza pe mine acum motivele tale personale, insa, de ce accepti sa platesti pentru niste chestii stupide?

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu unul cred ca religia este un lucru bun atunci cand are la baza dovezi si convingeri solide.
    Daca mergi pe ideia de crede si nu cerceta de fapt nu este credinta ci credulitate.... ceea ce duce la controlul despre care zici

    RăspundețiȘtergere
  8. ca sa dau o varianta de raspuns la intrebare: credinta nu se plateste, se plateste serviciul pe care preotii il fac. ei nu presteaza servicii de care beneficiaza tot poporul, nu platesc taxe si impozite ca`s popi, dar totusi tre sa manance si ei, nu? de asta de fiecare data in preajma craciunului vin si sfintesc casa, li se dau acolo 20-30 ron (se spune ca ficare da cat are, dar am vazut unii popi ce s`o strambat cand le`o intins bunica`mea 20 ron).

    atunci cand mergem in excursii sau sa vizitam nush ce manastiri, platim orice icoana, cruciulita, lumanare (ma mir cum de nu platim si faptul ca intram in biserica). cica banii astia se duc in fondul bisericii, pentru clopote, renovari si alte cele, dar asta depinde de popa :)) .

    pentru mine religia reprezinta o optiune. daca o vreau o optez, de nu o las de`oparte. ca am observat ca pt mine nu exista un doamne doamne, ca de era ma ajuta in niste probleme delicate, da aparitia nu si`a facut`o nici pana in ziua de azi. si sa nu vad scrise chestii de jenu "dumnezeu isi testeaza pe cei mai buni" ca nu cred nicio boaba.

    RăspundețiȘtergere
  9. @off-topic
    Ok, facem link exchange :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @Nicoleta...in Biserica Neagra,vara trecuta,trebuia sa platesti 15 roni(student;elev;pensionar) si 30 roni (restul) ca sa intri acolo

    RăspundețiȘtergere
  11. Cred in Dumnezeu.Partea cu religia poate fi discutata la infinit.Numai cand imi aduc aminte de ce facea Biserica Catolica pe vremuri,cum unii plateau bani ca sa li se ierte pacatele,imparatii "unsi" in numele Domnului ...

    RăspundețiȘtergere
  12. seara buna lume.nu pot sa inteleg acele persoane care se duc la biserica sa se spovedeasca la "sfantul preot"...hey treziti-va popa e un om ca si noi nu are puteri supranaturale sa te scape de pacate dk ii spui ce ai facut...de increderea in dumnezeu ce sa zic..nu am asa cv...dumnezeu e pt cei slabi si cauta sa ce increde in cv supraomenesc.

    RăspundețiȘtergere
  13. Al adaugat si eu linkul tau.
    Scuze pt. intarziere :)
    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu sunt primul care iti spune asta, dar ce ti-a facut limba romana de nu o poti vorbi de la cap la coada si o amesteci cu englezisme mana a 15-a? Vai steaua voastra de filologi care pociti limba romana. Bine ca in loc sa va trimita la scoala de ucenici va baga la Litere.
    Cu siguranta ai descoperit marele adevar, acela ca nu exista Dumnezeu! Esti prima si unica persoana care ar fi putut ajunge la un adevar ascuns ochilor omenirii timp de 2 milenii. Cum tu esti o persoana deosebit de cultivata si cum, cu siguranta, cunosti dogma crestina, e imposibil sa nu stii ca in Noul Testament se afirma ca "nu exista mantuire in afara Bisericii", deci oricat de credincios ai fi, fara indrumare nu ajungi departe. Cu alte cuvinte e tare frumos sa mai dai si pe la biserica.
    Ajungand la dilema ta cu increderea romanului in ordinul bisericesc mai degraba decat in autoritati, nu gasesti ca e naiv sa crezi in politia din Romania? Cand un retardat de politist vine la locul unei spargeri (sa spunem ca e vorba de un magazin) primul lucru pe care il intreaba "organul" este daca patronul stie cine a fost. De aici tragi tu concluziile. Iar in justitie trebuie sa fii mai cretin decat politistii de la circulatie pentru a-ti pune sperantele.
    Ai dreptate cand te intrebi de ce te jupoaie popa de bani si iti lasa mortul in casa daca nu ai bani (iar aici te poti gandi ca asa cum gasesti functionari incompetenti poti gasi si preoti netrebnici care nu stiu ce e aia mila crestineasca pe care o propovaduiesc). Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ataci insasi ideea de Dumnezeu din cauza unor oameni supusi greselilor si ticalosiei.
    E tare nasol ca te-ai trezit sa desfiintezi credinta si oamenii care, dupa opinia ta, se lasa amagiti de aceasta spalare de creier numita religie. La fel ar putea sa dea oricine cu piatra in tine, atee fiind, ca nu ai alt sens in viata asta decat sa dormi, sa mananci, sa te reproduci si sa poluezi internetul.

    RăspundețiȘtergere
  15. Scz ca ma bag peste marea ta inteligenta anonimule..dar shut the f..k up...Ce plm ai cu faptul ca JeAnne amesteca romana cu engleza?..O intrebi pe ea ce are cu romana..Dar eu te intreb pe tine...Ce ai cu limba engleza?(care in cel putin 3-4 ani va ajunge sa fie vorbita in toate tarile lumii)..atunci sa vedem cine amesteca limbile

    RăspundețiȘtergere
  16. N-am nimic, chiar e o limba tare frumoasa. Dar atunci de ce sa ne mai obosim sa vorbim limba romana? Faptul ca la fiecare doua fraze trebuie sa scremi cateva cuminte in limba engleza denota ca ai dificultati in exprimare. Ca folosesti "plm" din doua in doua cuvinte pentru a castiga timp sa iti cauti cuvantul urmator sau ca nu-ti gasesti cuvintele si te exprimi in engleza e in principiu acelasi lucru. Iar apoi te mai miri de ce agramatii de la TV fac barbarisme de genul "in opinia mea", "locatie" pe post de amplasament, "target" in loc de obiectiv etc. Si bineinteles ca prostimea ii urmeaza, ca deh, nu sunt oameni instruiti si pe ei ii intelegi. Dar, bai tata, sa fii la Litere si sa stalcesti asa limba romana e inacceptabil (ca sa nu mai vorbim ca am cunoscut absolventa cu media 9 care scria "vre-o"). Daca era la politehnica mai intelegeam, pentru ca inginerii, in general, au probleme cu exprimarea.
    In fine, te rog sa ma ierti daca ti-am jignit idolul cu ceva.

    RăspundețiȘtergere
  17. Credinta n-are nici macar nevoie de un Dumnezeu, ca veni vorba. Sunt acolo ceva idealuri mai concrete.

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu stau si recitesc ca idioata articolul scris de mine si nu reusesc sa gasesc scris niciun cuvant in engleza. :/
    Deci Anonimu` `al cu gura mare, esti prost? Sau pentru tine "ergo" e englezism?
    Si hai s-o zic p-a dreapta, mai inteligentu-le:/, (da, e scris la misto asa) nu stiu care dintre noi e mai incuiat, tu ca te agati de o institutie religioasa care nu face altceva decat sa iti dea impresia ca vei obtine cine stie ce mantuire dupa moarte, sau ca daca pupi mana lu` taica preotu, te inchini de 5 ori si mergi la biserica, ai sa fii ajutat si rasplatit de vreo forta divina care vede tot, sau eu care sunt in stare sa-mi asum reusitele si esecurile?
    Lasa-ma pe mine sa poluez internetu, poluez spatiul meu pana la urma, ca stai, ultima oara cand am verificat asta era blogu lu` MEU si scriu fix ce vreau eu aici, iar daca tie si iisusilor tai nu va convine, apasati voi suav pe X-ul din dreapta ferestrei si iesiti.
    Cat despre limba romana, de ce nu vii tu sa ne predai la universitate daca esti asa destept? Poate mai invatam si noi, astia idiotii, cum se scrie corect romaneste.

    O zi buna si sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  19. religia e o ineptie! ( vezi aici: http://rebelu.bloggerul.ro/2009/09/14/ineptia-numita-religie/ )
    a, daca ma intrebi de credinta atunci ar fi cu totul altceva!

    RăspundețiȘtergere
  20. apropo..anonimul cu criticatul.....in primul rand dk=(daca) te crezi asa de tare pe cat te dai in plm ...iti scriai numele si nu postai q=(cu) anonim..dovada ta de lasitate.
    multa cultura mai ai incat ne spui noua de Noul Testamant,de parca ceilalti nu au citit..in fine, uite k=(ca)nu toata omenirea vrea sa se duca la biserica, pentru ce???? sa-l vezi pe popa cum opreste in curtea bisericii cu cine stie ce BMW seria 7...nu cred.mai ales popii sunt cei mai corupti si nenorociti oameni, te fac la bani si cand dai un amarat de acatist,sa nu mai pun problema unei imormantari ,pana si atunci te face fara rusine si "frica de Dumnezeu".si inca ceva..de ce te-ai legat de colega mea...fiecare cu opinia lui si crede sau nu crede in divinitate.care e problema ta??vrei sa pari mai presus de noi toti si ne tii predici?

    RăspundețiȘtergere
  21. Bineinteles ca este spatiul tau, dar pana una alta este spatiu public, iar atata vreme cat nu iti restrictionezi accesul doar pentru cei care iti dau dreptate indifrent ce debitezi, imi voi da cu presupusul si cu parerile mele mai mult sau mai putin idioate decat ale tale. Si pot sa comentez la fel de bine ce vrea muschiul meu, atata vreme cat imi merge butonul de "Postati un comentariu".
    Nu se agata nimeni de nici o institutie religioasa. Daca ai incerca sa iti bati capul (desi nu ma astept, pentru ca tu ai dreptate intotdeauna si esti izovr de intelepciune) ai vedea ca observ la fel de bine ca tine defectele clerului. E dragut ca iti inchipui oricine e atat de idiot incat sa creada in ceva nu-si asuma responsabilitatea pentru absolut nimic si ca intotdeauna pun totul pe seama lui Doamne-Doamne.
    Si da, "ergo" nu este englezism; ma refream la exprimarea ta in general.
    In fine, imi place concluzia ta: "scriu fix ce vreau eu aici, iar daca tie si iisusilor tai nu va convine, apasati voi suav pe X-ul din dreapta ferestrei si iesiti". E mai mult decat satisfacatoare.
    Sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  22. Facem.
    Trece-ma cu Daniel Urda http://danielurda.ro
    Sa-mi spui cum sa te trec.

    RăspundețiȘtergere
  23. Anonim, bine. :) daca tu vrei, iti dau voie sa refulezi aici. sanatate si tie.

    RăspundețiȘtergere
  24. Depinde .. poti crede in Dumnezeu, dar nu in biserica ... eu cam asta fac

    RăspundețiȘtergere
  25. interesanta postarea ta, chiar citeam cartea "formula lui dumnezeu" de albert eintein care explica ce este dumnezeu .. dumnezeu este itenligenta care a creat lumea si universul. Cat despre ritualuri religioase sunt de acord cu tine nici sa n-aud ! sa pupi tu icoane si chestii trestii ... nu ms ;))

    RăspundețiȘtergere
  26. ------------------------------------------------
    Orghhhhh .... cum incerci sa explici in termeni atat de concisi ideea de divinitate mai ales , aici in sanul tarii in care Dumnezeu este factorul cel mai important si fara de care nu se poate concepe viata unui roman getbeget , cum iti permiti TU finta umila si depravata sa pui la indoiala credinta neindoielnica a poporului roman in Dumnezeu ? Cum poate sa existe o finta atat de blasfematoare si fara frica creatorului suprem , Arghhhaaaa te blestem sa fi incinerata in IAD , asta dupa ce ai putrezit si te-ai descompus prin locuri virginale ale infernului abisal !!! arghhaaaaa =))
    ------------------------------------------------
    Eh , nu ai dat si de pareri de genul asta ? , la cat de imens este procentajul celor care cred in D-zeu aici in RO , mai bine taci dracu`(`=acent mai grav ) din gura daca nu vrei sa fi aspru blamat si discriminat ,am realizat asta de ani de zile , taci si crezi ce vrei , asa eu i am omorat pe toti , cele trei trinitati au fost macelarite inainte ca ele sa existe vreodata , ce sa spun comit zilnic un abominabil deicid cand spun ca religa in genral are o valuare nulla , si a inceput sa imi placa :) ...

    RăspundețiȘtergere
  27. De fapt daca stau mai bine sa ma gandesc e un multiplu deicid , scuzati-mi va rog dublul l din nulla , ce sa ii faci " Programmator on board ! " ...

    RăspundețiȘtergere
  28. De ce trebuie sa platesti pentru serviciul religios? Credinta se cumpara? Dumnezeu se vinde?
    - simplu, nu platesti pentru serviciul religios, platest ca popa sa nu si mai ia alt job sa poata sa se roage toata ziulica pentru toata lumea... in trecut platei cu o gaina un ou un porc, acum dai bani si isi cumpara el ce ii trebuie: o masina, o casa o amannta...
    Si da cred ca e nevoie de religie, ca sa tina sub frau masele de boi, care daca nu ar exista, aceasta frica de d-zeu, ar navali unii peste altii!
    Ma intrebi daca sunt deacord cu ea? ...mmm nu pot sa raspun direct, pentru ca eu sunt un crestin-ortodox prin botez, dar mi-am creeat propria religie: in sensul ca da cred ca exista o forta supranaturala care guverneaza peste noi, da refuz sa cred ca exista doar aceasta viata, vreau sa cred ca ma asteapta ceva mai bun dupa trecerea in nefiinta. Ma duc la biserica? nu...
    ai pus o intrebare, la care cred ca am sa raspund cu un articol, pentru ca e mult prea mult de spus.
    Dar fain articolul!

    RăspundețiȘtergere
  29. Fato,(sau baiatule)ai luat-o razna!

    RăspundețiȘtergere
  30. Am citit doar intrebarea de la final si nici un comentariu, vreau sa zic doar ca, ma fut in ea religie cu cea mai mare placere, la orice ora.

    Nu sunt nefericit. O multime de bucurii apar prin ura!

    Prostia oamenilor religiosi care nu pot percepe stiinta, vreau sa moara.

    RăspundețiȘtergere

Baga mare!

 

Que stii oare ? Copyright © 2009 Designed by CLO's Dizain | Premium Wp Themes | Premium Wp Themes | Icon Sets
Free Blogger Templates | Free Blogger Templates. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates