12 nov. 2009

De ce sa nu te lasi de fumat


Toti stiti ca s-au scris atat de multe articole pe tema fumatului, bineinteles toate avand ca si morala de ce nu e bine sa fumezi.
Pentru ca fumatu e câh. Si ca face rau. Si cu totii stiu ca e rau sa fie rau si e bine sa fie bine. La toata lumea. Si nu numai.
Eu fumez de 4 ani. Si n-am de gand sa ma las prea curand. Si stiu ca e al dracu` de enervant cand  vin de multe ori nefumatorii si ma intreaba "De ce fumezi...da` de ce fumezi? Stii ca fumatul e nociv?".
Serios, Sherlock?! Nu stiam. E nevoie ca de fiecare data sa vina careva sa-mi spuna asta. Eu cu siguranta n-am fost curioasa sa ma documentez sau sa citesc rahaturile alea de warnings de pe pachete. (care apropo is stupide si nefolositoare).Da` uite ca tot fumez. De ce? Pentru ca pot, ca imi place si ca asta e modu` meu de relaxare. Daca tu ai altu` e alegerea ta, da` nu te baga peste a mea.

Am selectat din diverse publicatii cateva efecte pozitive ale fumatului si indeosebi ale nicotinei

1. Creste puterea de concentrare
2. Fumatul nu produce cancer. Intr-adevar, fumand poti face cancer. Dar fumatul nu e singurul factor care v-ar putea imbolnavi
3. Fumatorii sunt cei care sufera cel mai putin din cauza stresului. Asa-zisa pauza de tigara e benefica.
4. Nicotina e un drog care ajuta la vindecarea mai multor boli psihice ca Allzeihmer sau Parkinson. Potrivit healthcenter.com -21 februarie 2000- fumatorii au un risc mai scazut cu 60% de a suferi de una din bolile amintite mai sus.
5. Nicotina are un efect pozitiv asupra stomacului. Ulcerul se gaseste cu precadere in randul nefumatorilor.
6. Fumatorii se recupereaza mai repede ca nefumatorii dupa un infarct.
7. Schizofrenicii fumatori pot filtra mai usor informatiile, nicotina ajutand la stimularea capacitatii de separare a informatiilor.
8. Si ultima e tare: “Nicotine to be used to treat heart disease,” Reuters Health, HealthCentral.com - Sept. 2000

Sa nu se inteleaga ca incurajez fumatul.
Ca orice viciu are cu mult mai multe efecte negative demne de luat in seama. Dar atat fumatorii cat si nefumatorii sunt constienti de ele. (e net-ul plin de articole anti-fumat si in prezent sunt multe centre de consiliere pentru cei care vor sa se lase, si daca va doriti asta eu va incurajez sa mergeti).

Acestea fiind spuse, sa fumam bine!
Si ca sa fim in trend cu sloganul de anu` asta: Fumati bine?

32 de comentarii:

  1. nah belea. sa vad amu ce`o raspunde anda. :))

    fumez de 7 ani deja. vai dracie, cat de mult ii. niciodata nu am realizat de cata vreme fumez. cat din viata mea inseamna.
    m`as lasa, parca nu m`as lasa. mereu is intre astea doo. ma lasasem ceva zile, da pe urma am fo la ceva concerte si am primit pachete de tutun mocca, si iara am inceput sa pufai.
    imi place, mereu mi`a placut, si nush daca o sa renunt definitiv la fumat. poate ca da poate ca nu. poate daca nu mai dau astia pachete mocca, si nu o sa mai am bani si de tutun (de fapt nici asta nu cred ca se va intampla, as renunta mai bine la orice altacvea decat sa stiu ca am undeva acolo bine pus un pachet pt zile negre). :))

    RăspundețiȘtergere
  2. mai colega ce sa zic..eu stii bine k sunt nefumatoare..insa am fumat si eu dar mai demult.consider k nu se merita sa arzi banii dandu-i pe tigari.mai bine nefumator.poop

    RăspundețiȘtergere
  3. Pro si contra fumat, pro si contra alcool, pro si contra poker, pro si contra Geoana, pro si contra apei plate cu lamaie, pro si contra masinilor de mare viteza, pro si contra, pro si contra...

    E normal ca atat fumatorii cat si nefumatorii sa isi sustina alegerea si sa si-o argumenteze. Cred ca un post mai valoros decat atat ar veni din partea unei persoane, fumatoare sau nu, care sa ia in discutie, cat mai obiectiv, atat de ce sa fumezi cat si de ce sa nu fumezi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos articolul. Si ai adus in discutie surse veribicabile. Deci felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  5. bine spus...fumez " Pentru ca pot, ca imi place si ca asta e modu` meu de relaxare. Daca tu ai altu` e alegerea ta, da` nu te baga peste a mea."
    cred ca toti fumatorii stiu ca tigara nu e sanatate curata, si daca vrei sa te lasi te lasi tu...pt tu te-ai apucat...nu te lasi pt ca altul iti zice sa te lasi...ca doar nu se lasa ala in locul tau...

    bravooo! superbisim

    RăspundețiȘtergere
  6. sunt de acord cu tot ce ai spus acolo. am dat intamplator peste blogul tau pe ftw. tin sa te felicit pentru ca esti singura persoana care a scris un post atat de bine argumentat pe tema atat de controversata. :)
    am sa mai trec pe aici.
    bookmarked

    RăspundețiȘtergere
  7. daca stii ca tigara "nu e sanatate curata", intreb si eu : daca stai la masa cu prietenii tai si unii din ei nu fumeaza, ai bunul simt sa nu aprinzi tigara de fata cu ei?

    Off : "superbisim" ? Zau? =)

    RăspundețiȘtergere
  8. sunt multe lucruri pe care le aflu de aici.
    eu nu fumez inca..am doar 14 ani nu cred ca o sa ma apuc foarte curand dar e bine de stiut ce e pe aici.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Freddy: prietenii mei care nu fumeaza (is putini) nu se ofuscheaza ca sunt oameni care fumeaza langa ei. Pana la urma nu iti poti alege prietenii dupa viciile lor. Si cand iesim undeva e normal ca toata lumea sa se simta bine. Nu doar unii. Inainte sa fumez ieseam si eu cu fumatorii si nu ma deranja ca fumau. Eu eram acolo pentru compania lor si nu ca sa ma plang ca fumeaza si eu le inhalez fumul.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sa inteleg ca iti vei incuraja copiii sa se apuce de fumat? Ma gandesc ca daca incep de la o varsta frageda sunt mai feriti de bolile neurologice degenerative (si nu psihice cum, in intelepciunea ta, ai gasit de cuviinta sa le numesti).
    Cunostintele tale avansate de medicina ar trebui sa iti indice faptul ca orice medic iti interzice sa consumi alcool, dar mai ales tutun atunci cand te tratezi de esofagita, gastrita de orice fel sau ulcer. Toti medicii iti vor spune ca fumatul este unul dintre factorii principali ai acestor boli este fumatul, deoarece atunci cand fumezi o parte din fum iti intra in stomac.
    In fine, daca nu imi sar prea tare acolitii tai in cap, o sa revin si asupra celorlalte maxime ale tale mai peste 2 ore, cand o sa ma invinga iarasi plictiseala.

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumim de informatii anonim.
    "Acolitii" mei, cum le zici, habar n-au cine sunt eu ca sa fie "minionsii mei". Faptul ca imi citesc blogu` nu-i face acoltiti. :)

    RăspundețiȘtergere
  12. questiile pro-fumat cam scârţâie, fată... alea îs doar ashea pentru sufleţelul tău şi-al tuturor celor care beau iarba-dracului. în fond şi la urma urmei, există şi alte modalităţi de a reduce stresul şi de a creşte puterea de concentrare. plus că faptul că fumatul nu e singurul factor care te poate îmbolnăvi de cancer nu implică nici pe departe ce ai zis tu, şi anume că fumatul nu produce cancer - că se înţelege că nu produce deloc, şi atunci plm, hai să fumăm, nu întâmpinăm niciun risc.
    however, io tot te iubesc, fie că fumezi sau nu. când mai treci p-aici şi tu? o să fie concert ocs pe 21, te baaaaaaaaaaaaagi?

    RăspundețiȘtergere
  13. pana acum nu s-a descoperit ce anume produce canceru`. deci e o ineptie sa spui ca fumand poti face cancer. si multi au parerea asta gresita.

    RăspundețiȘtergere
  14. până la urmă nici nu are importanţă, că doară plămânii tăi e şi nu ai altora. :)) păi nu?

    RăspundețiȘtergere
  15. *"plămânii tăi e" e scris la mişto, nu de alta, dar ştiu că există unii oameni cărora le cam place să corecteze lumea.

    RăspundețiȘtergere
  16. Acu o sa vina Anda sa zica: da, dar daca fumezi in preajma altora e vorba si de plamanii lor, nu numa` de ai tai. :D

    RăspundețiȘtergere
  17. JeAnne Dark wrote : "Si cand iesim undeva e normal ca toata lumea sa se simta bine"

    I rest my case :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu fumez cam de 7 ani, dar daca nu s-ar mai scumpi tigarile cu 3 lei din ianuarie, nu cred ca m-as lasa de fumat.

    Pentru ca imi place sa fumez...

    Dar cred ca e timpul sa renunt pt ca nu-mi mai permit sa arunc atatia bani pe fereastra, aiurea.

    RăspundețiȘtergere
  19. uite o chestie, fumatorii cand ies in oras cu nefumatorii fac un compromis si nu fumeaza in preajma lor. dar nefumatorii cand o sa faca si ei un compromis sa`i lase pe fumatori sa`si vada de viciu atunci cand is in oras.
    dintotdeauna aia 'viciati' tre sa faca compromisuri sa renunte la viciu macar pt o intalnire doo. dar cand se vor intoarce rolurile, macar asa pentru o zi? ca deh pana la urma nefumatorii ii accepta ca preteni pe fumatori, de ce sa nu`i accepte cu bune si cu rele...nu?

    @anonim: acest post incurajeaza copchii sa fumeze? hai nu zau. si cu ce e de vina ea? ca oricum tentatii sunt la fiecare colt. cu ce e de vina ea ca acel copchil care se va apuca de fumat in urma citirii acestui post e batut in cap si nu stie sa faca diferenta intre bine si rau, nu stie sa gandeasca pentru sine? daca cineva scrie intr`un post ca e bine sa te dai cu capu de pereti asta inseamna ca toti copchii o sa se dea cu capu de pereti mai apoi? e la alegerea fiecaruia daca sa fumeze sau nu, sa ia droguri sau nu, sa se faca muci la fiecare chef sau nu, si lista poate continua.

    mare e gradina domnului.

    RăspundețiȘtergere
  20. Nu stiu de unde ai dedus tu ca as fi sustinut ca acest post ar incuraja copiii sa fumeze sau ca as fi dat eu vina pe acest post pentru toti copiii care s-au apucat de fumat, dar deh, fiecare cu puterea lui de intelegere.
    O intrebam pe autoarea postului, din moment ce e atat de convinsa ca fumatul are atat de multe efecte benefice, daca isi va incuraja copiii sa fumeze, sa fie feriti de Alzheimer si de Parkinson, "sa nu faca nici o boala de stomac", "sa aiba o inima sanatoasa", iar daca - Doamne fereste! - ii va lovi schizofrenia sa fie mai coerenti si mai perspicace decat alti schizofrenici.
    Sa spui daca nu ai inteles nici acum, pentru ca ma voi stradui sa reformulez.

    RăspundețiȘtergere
  21. Iar eu am expus situatia la modul general, nu am zis de viitoarea ei familie. Ca daca e valabil pentru modulul personal e valabil si pentru modulul general, nu? Si invers, sau ma rog invers ar fi ideal, dar cum noi nu suntem oameni nu suntem nici umanitari.

    RăspundețiȘtergere
  22. Am fumat 7 ani si m-am lasat de 1 an !!
    Avantaje : respir mai bine ! nu mai tusesc !
    Dezavantaje : m-am ingrasat enorm ! :))

    RăspundețiȘtergere
  23. @pau...Eu zic ca te-ai ingrasat enorm din cauza ca ai mancat peste masura toate porcariile existente si n-ai facut miscare. Fumand, nu mai ai o pofta de mancare la fel de mare. Asa ca vrajeala ca "nu mai fumez si m-am ingrasat" e ieftina rau, mai mult o scuza patetica pt niste kg in plus si lene de a merge la sala. Aici la noi este o vorba: "suta de kile nu se tine cu aer" Si inca ceva...postul e a very big bullshit !!! Asteptam un post viitor cu "beneficiile" consumului de droguri, prostitutia in randul minorilor, avorturile juvenile, pornografia, samd..

    Parerea mea este ca ai scris acest post ca urmare a faptului ca esti plina de remuscari si vrei sa-ti "explici" oarecum viciul si neputinta de a face ceva in legatura cu asta. Involuntar, mintea ta isi cauta scuze, incearca sa gaseasca o explicatie logica si bineinteles beneficii ale fumatului...
    Totusi ma bucur pt tine ca ai suficienti bani incat sa-i arunci pe fereastra "pt ca-ti place" si in acelasi timp sa-ti f...sanatatea. And by the way...probabil ca si atunci cand vei fi insarcinata vei gasi vreun beneficiu-doua ca sa fumezi in continuare...

    RăspundețiȘtergere
  24. @Anonim, nu-mi duce grija :) pot s-o fac si singura.

    RăspundețiȘtergere
  25. Hey , beneficile fumatului ( care de cele mai multe ori sunt nedemonstrate ) sunt absolut insignifiante pe langa numarul imens de afectiuni care il produce fumatul , si nici nu conteaza nicotina , orice fum de orice natura pe care il tragi in piept poate sa produca peste 2000 de afectiuni , ai vazut vreodata sportivi de performanta care sa fumeze ? , am scris acum 2 ani un articol despre fumat mi ar face mare placere sa il citesti se afla aici : http://azrael-sub7.ro/structura-umana/afectiuni-patologie/o-tigare/ ...

    RăspundețiȘtergere
  26. te-ai murdarit la gura de engleza? ce are limba romana fratilor? macar de ati fi voi mari stiutori de engleza si ati arde-o cu mari subtilitati...penibil-o!

    RăspundețiȘtergere
  27. Vorbind de argumente cu greutate, explica-mi si mie de unde sunt ideile astea: 1. Creste puterea de concentrare, 2. Fumatorii sunt cei care sufera cel mai putin din cauza stresului. Asa-zisa pauza de tigara e benefica, 3. Nicotina e un drog care ajuta la vindecarea mai multor boli psihice ca Allzeihmer sau Parkinson (?!?), 4. Schizofrenicii fumatori pot filtra mai usor informatiile, nicotina ajutand la stimularea capacitatii de separare a informatiilor (?!?!?)
    Nu de alta, dar ineptii mai mari nu am mai citit de ceva timp. Iar in al doilea rand, asta ar insemna ca, cel putin pentru anumite boli, tutunul ar fi un leac extrem de bun (daca vindeca Parkinsonul, Allzheimerul si creste capacitatea de separare a informatiilor in schizofrenie, avem de a face cu un medicament de o putere absolut fantastica,nu?).
    P.s: hai sa nu mai credem in toate tampeniutele din reviste de popularizare, ok?
    Anonim2 :)

    RăspundețiȘtergere
  28. Eu am aproape 5 ani de cand fumez :). Am reusit sa ma las un an , adica am 4 de fumat si unul de stat :). Nu stiu ce sa zic... fac si bine si rau... sunt mult mai calm decat colegi care nu fumeaza si n-am stress ...
    @off-topic... facem banner exchange , astept raspuns cu datele u

    RăspundețiȘtergere
  29. Aha, deci e bine ca fumez, nu?sa mai zica prietena mea ceva acum :D

    RăspundețiȘtergere
  30. nici nu fumez...da maicamea a fumat de multi ani si s-a lasat de fumat deja are 3 luni si ceva :D totul e sa vrei si sa ai ambitie

    RăspundețiȘtergere
  31. in primul rand nu stiam de toate publicatiile alea :D multumesc ... m`ai incurajat sa fumez in continuare ca sa ma protejez :))
    si da, fumez bine :D 1-2 pachete pe zi :))
    sa ne fumam si sa ne citim in continuare !
    spor la scris si la bani de tigari [din ianuarie :))]

    RăspundețiȘtergere

Baga mare!

 

Que stii oare ? Copyright © 2009 Designed by CLO's Dizain | Premium Wp Themes | Premium Wp Themes | Icon Sets
Free Blogger Templates | Free Blogger Templates. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates