2 nov. 2009

Inteviul pentru job.


Cei care s-au prezentat pana acum la un interviu de angajare probabil ca stiu cat de complicat e sa faci pe plac intervevatorlui. Niciodata nu par multumiti, nici macar atunci cand te prezinti perfect in fata lor, urmand toate acele sfaturi referitoare la vestimentatie, punctualitate, mimica, limbajul trupului, manierele, etc etc.

Am extras de pe un site de specialitate  cateva posibile intrebari in cadrul interviului, si am incercat sa le raspund cat mai multumitor posibil.

De ce iti doresti acest job?

Pai sa vedem....

a) raspuns oficial: e recomandat sa pui in lumina aspectele pozitive care te-au indemnat sa candidezi la postul respectiv; in al doilea rand, evita sa pui accent pe aspectele mai putin placute ale muncii tale actuale.

b) raspunsul neoficial: sa zicem ca...vreau experienta aia de care ai nevoie ca sa treci mai departe de interviu, ca vreau bani? ca ...stii, cam orice om vreau si io sa-mi castig existenta? tu de ce iti doresti un job? ah, ia zi. ce job misto tre sa ai! sa stai sa-i intrebi pe fraierii din fata ta imbecilitati...minunat!


De ce calitati crezi ca ai nevoie pentru acest job?


a) raspuns oficial: Daca nu sunt deja precizate in anunt, descrie cateva dintre calitatile pe care le-ai identificat in bilantul tau de competente, care te-au ajutat sa obtii rezultate concrete in domenii care sunt similare cu cele presupuse de post. La acestea, poti adauga 3 calitati fundamentale pe care ar fi bine sa le aiba orice angajat: seriozitate, profesionalism, spirit de echipa.

b) raspuns neoficial: aaaa...automotivarea, capacitatea de a te automotiva sa nu te uiti la porno in timpului programului de lucru, de a nu face click pe messenger si de a nu flirta cu colega buna de langa.



Cu ce poti sa contribui la dezvoltarea companiei?


a) raspuns oficial: Acum este momentul sa pui in valoare rezultatele pe care le-ai obtinut in munca. Pastreaza o nota de modestie, prea plinul de sine nu face bine nimanui. Angajatorii nu cauta vedete, ci profesionisti care sa se integreze bine in echipa.

b) raspuns neoficial: eu sunt grandiosul, maretul, centaurul! prin simplul fapt ca ma aflu aici, compania si-a atins apogeul. daca ai colege asa bune ca tine, promit sa ma dezvolt cu fiecare. asa pe rand. sau simultan.


De ce vrei sa lucrezi in aceasta companie?

a) raspuns oficial: Acesta este momentul in care poti dovedi ca nu doar te-ai informat despre organizatie, ci ca ai facut si o analiza temeinica a compatibilitatii tale cu organizatia.

b) raspuns neoficial: cand m-ati sunat pentru interviu, habar n-am de la ce firma erati. Cu o seara inainte aplicasem la 40 de job-uri oricum. Dupa ce am vorbit cu voi, am googleit, am citit despre voi, sunteti baieti buni si creca ma potrivesc cerintelor.zic si io.


Sfatul oficial:

Toti intervievatorii, inclusiv cei foarte experimentati, sunt oameni obisnuiti, ca si tine; ei stiu ca este normal sa fii un pic emotionat. Totusi, incearca sa iti temperezi emotiile, nu te agita, nu te scuza, nu te foi...In speranta ca ti-am fost de folos, iti urez mult succes!

Si acu sfatu` meu venit din suflet:

De cele mai multe ori job-urile se iau pe spagi si pile. Daca nu ai nici pile si nici malai, pleaca din tara ca arzi gazu` degeaba.
Serios, voi ce experiente ati avut pe la inteviuri...? Ca-s taaare curioasa. :D

Care au fost cele mai dificile situatii? Si ce sfaturi credeti ca merita urmate pentru a te prezenta cat mai bine la un interviu? Ca astea de le citesti pe tot felu` de site-uri specializate...sunt cam de laba asa, si d-asta as vrea sa stiu mai degraba parerea voastra.

9 comentarii:

  1. ma ce sa zic..am depus pana acum decat cateva CV-uri,insa nu am avut norocul sa fiu chemata la un interviu.asa k sunt mai ghinionista decat cei care au fost macar chemati la un interviu .pot sa zic k sunt f curioasa sa stiu cum e la un interviu.sper in continuare sa fiu chemata. :)):)):))

    RăspundețiȘtergere
  2. 2 interviuri; aman2 luate iar 1 din ele l`am luat cu pile ..

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. I-as da acestui post nota 9. De ce? Pentru ca exprima foarte bine, din punctul meu de vedere, diferentele dintre ce trebuie sa ii spui unui angajator si ce crezi tu si simti tu despre acel job. Acum cateva luni eram putin sceptic in privinta luarii job-ului pe pile, acum nu mai sunt.

    Totusi, ii scad un punct pentru ca a uitat 2 intrebari: "Unde te vezi peste 5 ani?" si "Care sunt defectele tale?" Astept o anexa :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Cea mai memorabila si cea mai penibila intrebare de care am avut parte la un interviu a fost pentru un post de asistent manager la o foarte mare firma de impresariat artistic. Asadar, angajatorul, cu cv-ul meu in mana in care cunostintele mele de a utiliza calculatorul sunt mult peste medie, ma intreaba: "stii sa trimiti mail-uri?" :-|
    Nu m-am prins momentan daca isi bate joc de mine sau daca vorbeste serios, insa la a doua intrebare m-am prins clar:
    "...da`...CD-uri...stii sa faci?"

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumim pentru sfaturi, cu siguranta multi au nevoie de ele in aceste momente nefavorabile ale pietei

    RăspundețiȘtergere
  7. cei de la hr sunt de toata jena....

    RăspundețiȘtergere
  8. am trecut si eu pe la o firma de recrutare de personal didactic,interviul a fost aparent ok ca apoi sa fiu trimisa undeva pt un post in Corbeanca.
    Dupa ce am trecut printr o groaza de peripetii,directoarea de aici imi spune senina ca nu au nevoie decat de personal full-time adik all day long(faculta nema) desi eu discutasem cu tipa de la recrutari pt un job part time!si plec eu sifonata,laptopul dupa mine (caci ma pregatisem nah!)plus pantofi cu toc -intoarce te din Corbeanca infruntand din nou trafic,caldura,toanele bucurestenilor plictisiti etc etc

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu nu am experiente atat de negative ... chiar si cand am lucrat in Romania, m-am dus la interviu fara pile, spagi sau alte minunatii si am obtinut jobul pe baza calificarilor si aptitudinilor. Intre timp am mai obtinut cateva calificari, am acumulat experienta si imi e mult mai usor sa obtin un interviu. Am scris eu mai in detaliu despre cum sa te prezinti la un interviu ... in primul rand trebuie sa iti doresti jobul, sa nu te prezinti cu un aer de miserupism...daca nu iti place acel job crede-ma ca nu vei avea mult succes, zilele ti se vor parea extrem de lungi etc.

    RăspundețiȘtergere

Baga mare!

 

Que stii oare ? Copyright © 2009 Designed by CLO's Dizain | Premium Wp Themes | Premium Wp Themes | Icon Sets
Free Blogger Templates | Free Blogger Templates. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates