29 aug. 2009

Post pentru anti-fumatori.

Acest post vine ca o mica replica la un post citit pe un alt blog.


iata ce spune:

"Stiu ca multi fumatori imi citesc blogul si probabil o sa se simta ofensati de postul asta, dar tot ce pot raspunde la asta e: "nu prea imi pasa :-D"

Deci nu, nu este o campanie pentru fumatori sa se lase de fumat. S-a incercat chestia asta de atatea ori incat mi se pare aproape imposibil. Este o campanie pentru nefumatori.

De cate ori ies cu cineva in oras, cu o persoana sau un grup intreg, daca exista un singur fumator printre noi (chiar daca sunt 10 nefumatori), cu totii trebuie sa mergem la sectiunea unde se fumeaza, pentru ca acel unu sa se simta bine. In timp ce noi, ceilalti 10, ne expunem la fumatul pasiv, despre care se zice chiar ca e mai periculos decat cel activ. Daca am fi vrut sa fumam, ne-am fi apucat de fumat (sunt plina de truisme azi).

Hai sa nu mai fim mototoli si sa ne aparam dreptul de a avea plamani sanatosi. Hai sa mergem la nefumatori, poate asa si localurile vor pune mai mult de 3 mese in acea sectiune si poate in loc mai bun. 70% din populatie e nefumatoare, de ce ceilalti 30% sunt avantajati?"


Eu cred ca toata lumea stie ca fumatul este nociv, si mai cu seama fumatorii. Dar, sa fim seriosi, cate alte lucruri nu sunt nocive si despre care nu se mai face atata valva? Postul de mai sus e clar reactia unui nefumator suparat pana peste urechi de cei care fumeaza. De unde atata inversunare?de unde stimati telespectatori? de unde domnule diaconescu? Eu una,  habar n-am, nu`s psiholog. Cert e ca este foarte mahnit, daca ajunge sa spuna ca fumatorii isi definesc personalitatea prin tigara. Pe mine replica aia nu numai ca m-a amuzat, ci pot spune ca mi`a produs  adevarate spasme faciale. De unde mama necuratului ii poate veni cuiva ideea ca fumatorii isi definesc personalitatea printr-o tigara? stiu, e spus metaforic, dar totusi? de unde? eu vreau sa inteleg, doar atat, sa inteleg.

In blogul respectiv se vehiculeaza ideea conform careia plamanii unui nefumator ar fi mai santosi. Scart! Sunt mosnegi de 80 de ani sanatosi  tun care au fumat toata viata, si nefumatori care la 40 de ani au dat ortu` fix din cauza plamanilor.

Doamne, sa spui ca oamenii fumeaza din teribilism e ca si cum ai spune ca unu` care mananca zilnic inghetata sau mesteca guma o face din fix acelasi motiv. Sau sa se integreze intr-un grup social. Dumnezeule mare! Sau sa fie "cool". Drace! Cum sa fii cool mah cand fumezi de fata cu prietenii tai, cu aia cu care te stii de o viata? Pe cine sa impresionezi? Cand vad asemenea afirmatii mi se face paru` maciuca. zau ca da. Desigur exclud copiii de 10 ani care se apuca de fumat. Aia n-o fac nici macar din teribilism ci din prostie, si tind totusi sa cred ca nu`s sinonime. Doar tind, nu`s sigura, dar aproape nimic in lumea asta nu`i sigur. si asta ma consoleaza. intelegeti voi, nu?

iar cele ce urmeaza (tot din blogul respectiv)

"Pana la urma exista un motiv pentru care s-au apucat de fumat, si asta este de a se integra intr-un context social. Poate daca o sa se simta exclusi cand nu mai vrem sa mergem cu ei sa fumeze, o sa se lase de fumat din acelasi motiv pentru care s-au apucat: sa se integreze in contextul nostru social."

"Daca esti un nefumator, inseamna ca esti un om destul de sigur pe tine, astfel incat nu trebuie sa dovedesti altora prin mijloace de astea ca esti "tare". Atunci, daca nu am putut fi manipulati sa ne apucam de fumat, de ce ne lasam manipulati sa inspiram totusi fumul? Daca suntem nefumatori, sa fim nefumatori pana la capat, nu?"

cred ca sunt apogeul. a p o g e u l!

Intelegeti voi? E o intreaga teorie a conspiratiei, prin care fumatorii incearca sa inghita nefumatorii, sa`i subjuge, sa le acapareze spatiul individual. E de-a dreptul fantastic, aproape senzational ce se intampla in lumea asta!! nu mai exista pic de dreptate si respect. ceva trebuie facut. ceva trebuie organizat pentru ca acesti monstri fumigeni sunt de neoprit! nu mai fiti mototoli, luati atitudine pentru ca acesti teribilisti tutungii sa fie cumva opriti! stiti bine ca nefumatori sunt doar oamenii siguri pe ei! ce dracu`! nici macar atata lucru nu putem face? dumnezeule!  daca nu avem tigarile si bricheta in buzunar sa dovedim ca suntem "tari" si "culi" si "adevarati", atunci macar sa avem bine dezvoltat un spirit protestatar care sa puna pe fuga pughibalele astea pline de nicotina! gata cu manipularea! gata cu subjugarea! e vremea ca rasa pura, rasa care a fost indeajuns de puternica sa spuna NU fumatului sa ruleze! Haidem sa convingem aceste fiinte seci si slabe sa ni se alature noua! Putem, putem, puteeem. (urale si aclamatii pe fundal)

Pana una alta, trecand peste reactiile de rigoare, eu am gasit solutia pentru nefumatorii care vor sa mearga in bar linistiti si sa nu mai inhaleze fumul de tigara al fumatorilor:

casca cu tubul de oxigen. mereu sigur...mereu la indemana.

38 de comentarii:

  1. Te-a impresionat rau postul meu, a? =))

    O sa-mi mentin parerea ca toti fumatorii (da, TOTI) o fac din cauza ca sunt oameni complexati, dar nu despre asta era oricum vorba, asa ca nu insist pe idee.


    Am incercat ani intregi sa conving oamenii sa se lase de fumat. Nu prea reusit. Oh, well, am renuntat la idee. Asa ca am decis sa am alta abordare a problemei :) Vrei sa fumezi? N-ai decat.

    Dar ce nu inteleg eu e de ce si noi nefumatorii suntem obligati sa fim expusi. N-am zis nicaieri ca plamanii nefumatorilor sunt mai sanatosi decat ai fumatorilor (desi sunt, dar sa zicem ca nu conteaza), insa exista milioane de motive pentru care nu imi place sa fiu expusa fumului de tigara. Si ma enerveaza ca toti fumatorii au PRETENTIA ca cei nefumatori sa ii insoteasca atunci cand ei fumeaza. Mi s-a intamplat de atatea ori ca deja mi-e scarba.

    Uita-te la orice tara civilizata. De ce crezi ca e interzis fumatul in locurile publice? Pentru ca asa e normal. Numai la noi sar toti fumatorii in sus ca sunt "arsi pe rug". Sa fim seriosi, voi momentan aveti mai multe facilitati decat noi. Salile de mese pentru fumatori sunt mai mari decat pentru nefumatori. Mie nu mi se pare nici corect, nici normal.

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) fuarte tare! chiar bine spus, desi si eu ca o fumatoare am de spus si pro si contra fumatului, nu fac atat zarva cat s`a facut in blogul de unde ai citat. fumatori si nefumatori, albi si negri. nu ar tre sa ne mire daca peste ani si ani o sa avem parte de un kkk facut impotriva fumatorilor.
    e de`a dreptul amuzanta toata propaganda asta.
    nu se face atata zarva pe seama alcoolului, care el chiar ucide cand un dobitot beut se urca la volan si pe langa viata lui o mai ia si pe a altor oameni, si se face pentru fumat, care suntem noi chiar asa de siguri ca ucide? totusi, mai repede te`ar baga in spital un ghiveci cazut in cap de o cucoana care deschide un geam, decat o tigara.

    a naibii fumatorii astia! moarte lor! huooo! (urale pe fundal)
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. sa`mi fie cu iertare, da unde locuiesc io mesele de fumatori nu prea mai exista, si nu prea mai existau de cand s`a bagat legea cu "fumatul in locurile publice interzis". acum sunt doo tipuri de locuri: localuri pt fumatori si alea pt nefumatori. io aleg orice local in functie de chef. pot sta fara tigara o masa sau un seara ca nu mor, nu? :)) desi recunosc ca un cico merge cu un fum.
    uite exemplu: eu majoritatea pretenilor mei sunt nefumatori, cand usnt cu ei nu fumez in localuri sua pe unde mergem, decat daca fumatul este permis. si atunci ma asez in asa fel incat fumul sa nu traga spre ei, dar cum "fumul trage spre nefumatori" e cam dificil de facut asta.
    tovarasu meu e nefumator. fumez cu el doar la mine acasa, la el niciodata.
    in rest fumez numai cand sunt singura sau cand chiar am pofta de un fum.

    si acum sincer, tu chiar crezi ca exista fumatori ce`si aprind o tigara doar ca tu sa inhalezi fumul ala nociv? ca tot mentionez pe alocuri, comunicarea face totul. daca le explici tovarasilor tai ca nu vrei fum, nu cred ca o sa fie asa de nesimtiti sa fumeze in fata ta.

    ah si o alta chestie, vis-a-vis de "fumam ca suntem complexati". io fumez ca mi se pare fain. imi place sa trag in pept fumul ala, ma simt bine. ca una e sa iti inchipui ca mananci o inghetata si alta e cand o simti cum se duce pe gat, nu? fumatul sa stii, e fuarte posibil sa fie si o chestie gen placebo, ne calmeaza. doar sa stim ca fumam si necazurile parca se duc cum se duce fumul in aer.

    te inteleg ca nu iti place sa simti fumul in jurul tau. dar ce poti face decat sa comunici cu cei care te deranjeaza? sa fortezi o lume intreaga sa faca ce nu iti place tie e ca si cand ai cere ca soferii sa nu mai conduca deoarece elimina co2 si duce la topirea ghetarilor and so on.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dar eu n-am fortat o lume intreaga sa faca ce-mi place si mie, si daca nu s-a inteles foarte bine mai explic a cincea oara: postul meu era adresat NEFUMATORILOR! In care ii incurajam doar sa faca acelasi lucru pe care tocmai l-ai zis tu: sa isi ceara dreptul de a sta la nefumatori atunci cand ies in oras.

    Ca voi vreti sa stati sa fumati in locurile dedicate voua, asta e treaba voastra, ce-mi pasa mie? Dar cand ies cu un prieten fumator, dragut ar fi din partea lui sa ma intrebe inainte sa-si aprinda o tigara daca ma deranjeaza, si daca e sa alegem un local, MAI ALES DACA MANCAM, sa alegem unul in care nu se fumeaza, ca nu cred ca muriti o ora fara tigara.

    As simple as that. Nu duc campanii impotriva fumatului, duc campanii impotriva fumului.

    RăspundețiȘtergere
  5. harrypoker29 august, 2009

    Este deja o mica discutie pro si contra fumatului, in care fiecare are argumentele lui. Cred ca o sa continui si eu treaba pe blogul meu :)

    RăspundețiȘtergere
  6. vezi, anda? vezi? vezi ce ai facut? ai starnit adevarate revolte in randul oamenilor. (stiu ca asta si voiai :P)
    in alta ordine de idei, eu pot respecta un nefumator, pot sa`l respect daca si el ma respecta. De multe ori am iesit cu nefumatori si nu fumam. Am iesit acolo unde au vrut ei, chiar in locuri in care si sa fi vrut sa fumez si nu puteam, pt ca nu se fuma. Dar nu poate sa nu ma enerveze parerile extremiste vis-a-vis de fumatori. si ca acestia incearca sa-i convinga pe altii sa se apuce, sau ca ei s-au apucat sa fie "culi" sau din teribilism. ma enerveaza cand nefumatorii judeca fara sa inteleaga, fara sa stie. E ok sa nu fii de acord cu fumatul, dar de aici pana la a arunca cu noroi in nefumatori, e cale lunga.

    RăspundețiȘtergere
  7. a must-see:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_and_Cigarettes

    RăspundețiȘtergere
  8. multumim de recomandare. eu am sa caut filmul, pare interesant. tot ce sper e sa am si noroc sa-l gasesc pe torrente. :) dankeshon!

    RăspundețiȘtergere
  9. wow, in sfarsit o pledoarie inteligenta in favoarea nefumatorilor!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. mi-a placut postul tau, do'n'soara jeanne dark. precizez ca sunt nefumatoare. majoritatea prietenilor mei sunt fumatori, si nu ma deranjeaza absolut deloc cand ei fumeaza langa mine. ca daca as sta sa ma feresc de tot ce e nociv pentru mine, atunci nu as mai manca decat legume si carne fiarta, si nu as mai iesi din casa decat pe balcon, pentru o baie de soare. :))
    anda, interesant si postul tau, dar prea exagerat, in special la partea cu complexele. daca ar fi cum zici tu, atunci majoritatea oamenilor ar fi complexata rau de tot, pentru ca majoritatea oamenilor bea cafea si sucuri acidulate, care bauturi nu sunt prea sanatoase, sau cel putin asa am auzit io prin targ. sunt chiar curioasa daca tu te incadrezi aici...

    RăspundețiȘtergere
  11. Asa cum i-am spus Anei, exista o gramada de chestii nocive (desi cafeaua are mai multe beneficii d.p.d.v. al sanatatii, dar irelevant), insa diferenta intre sucuri acidulate, inghetata, etc. este ca acestea su gust bun sau un efect placut.

    De exemplu drogurile fac omul euforic. Ceea ce ofera un motiv oamenilor sa ia droguri. Este mult mai nociv decat tigarile, cred ca putem fi cu totii de acord, insa asta nu inseamna ca toti drogatii o fac sa fie "cool". Ei au alt motiv. La fel cu alcoolul.

    Asa cum consumarea unor alimente nesanatoase, dar gustoase, o faci din cauza gustului placut.

    Daca imi mai spune inca un om ca tigarile sunt "bune la gust" o sa cred ca traiesc pe alta planeta. Pe bune, am incercat o data in viata mea o tigara si urmatorul lucru a fost sa ma duc la baie sa vomit. Alte beneficii ale tigarii care sunt? Mi s-a mai zis ca "merge cu cafea si suc si bere, nefumatorii n-au cum sa inteleaga asta" sau "te relaxeaza".

    Ok, sa zicem ca merg bine cu chestiile alea. Dar cum zicea chiar Ana, nefumatorii n-au cum sa inteleaga, asa ca nu poti sa folosesti asta ca motiv sa te apuci. Iar ca tigara te relaxeaza pot sa zic cu siguranta ca e doar un efect placebo, nu este real. Dimpotriva, tigarile te fac mai agitat :)

    De ce continui sa fumezi e probabil din cauza ca esti deja dependent si nu te lasi ca n-ai destula vointa. Ok. Dar te ce te apuci, asta e intrebarea? O sa zica multi ca ei s-au apucat singuri de fumat, nu i-a indemnat nimeni. Foarte bine. Dar din nou: de ce? Nu pentru ca ai vazut pe altcineva cu tigara la un moment si ti s-a parut interesant? Nu pentru ca te-a fascinat o data gestul? Chiar si inconstient. Cati din voi, cei care fumati, cunoasteati dezavantajele fumatului atunci cand v-ati apucat? Si daca le cunosteati, de ce v-ati mai fi apucat sa fumati, MAI ALES ca tigarile nu sunt cele mai delicioase lucruri existente?


    Anyway, am vrut doar sa explic de ce sunt asa "drastica". Ideea nu era oricum despre fumatori, si cum am mai zis, nu incerc sa fac pe nimeni sa se lase de fumat. Era despre faptul ca pe mine, ca nefumatoare, ma deranjeaza cand cineva fumeaza langa mine si ar fi frumos sa exista putin respect. Asa cum altii au ales sa fie fumatori, eu am ales sa fiu nefumatoare si nu-mi place sa fumez pasiv.


    Si P.S. catre Ana. Am uitat sa-ti zic pentru ca discutiile noastre se imprastie intr-o suta de directii :D Ai zis de multe ori ca fumatul nu e chiar atat de nesanatos cum se "vehiculeaza". Am o singura intrebare: pe cine vrei sa minti, pe mine sau pe tine? Nu vreau sa-ti spun altfel ca nu am intentia de a jigni pe nimeni, dar trebuie sa fii naiv in ziua de azi sa crezi ca tigarile nu sunt daunatoare. Poate chiar incerci sa te autoconvingi de motivele pentru care fumezi ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. @Anda: cred ca am scris chiar in articolul meu ca toti fumatorii sunt constienti de nocivitatea tigarilor.
    uite: "Eu cred ca toata lumea stie ca fumatul este nociv, si mai cu seama fumatorii."

    "Dimpotriva, tigarile te fac mai agitat". De unde stii daca nu fumezi? ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. Te citez din postul asta:

    "In blogul respectiv se vehiculeaza ideea conform careia plamanii unui nefumator ar fi mai santosi. Scart! Sunt mosnegi de 80 de ani sanatosi tun care au fumat toata viata, si nefumatori care la 40 de ani au dat ortu` fix din cauza plamanilor"

    Doar pentru ca unii sunt mai predispusi decat altii, asta nu inseamna ca fumatul nu accelereaza procesul.

    Stiu ca tigarile te fac mai agitat pentru ca mai citesc si eu din cand in cand :-D Nu trebuie sa te arunci de pe o stanca sa stii ca mori daca faci asta. Si ca dovada, uite ca am dat un search pe google, si am gasit doua chestii relevante:

    "# Ceea ce te relaxeaza de fapt nu e fumatul ci actiunea de a respira profund.
    # Acelasi efect il obtii daca doar inspiri adanc si apoi expiri, incercand sa scoti tot aerul din plamani (exercitii de relaxare contin asemeanea indicatii)."

    Si in special:

    "Cand tu de fapt crezi ca te relaxezi, inima ta iese din ritmul normal si bate mai repede, iar asta in loc sa te relaxeze te oboseste."


    La asta ma refeream.

    RăspundețiȘtergere
  14. uite, noi fumatorii preferam sa traim in iluzia infailibila ca tigarile ne relaxeaza, ne calmeaza si ne confera acea stare de bine, si de o inefabila placere. noh, poti tu, nefumator fiind, sa intelegi? nu, nu poti. then, let it be. :D

    RăspundețiȘtergere
  15. Ma bucur ca esti de acord :)

    Imi place noua infatisare a blogului btw :) Culorile de toamna sunt intotdeauna cele mai frumoase :-D

    RăspundețiȘtergere
  16. da, si mie imi plac. saru-mana.
    apropos, tu nu iti schimbi blogu` de haine? :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Ba cred ca o sa-l schimb curand, ca deja asta face figuri la widgeturi.

    RăspundețiȘtergere
  18. ti-am citit replica, anda, si... hai sa fim seriosi, oamenii nu se apuca de droguri ca sa se simta "euforic", ci pentru acelasi motiv pentru care se apuca si de fumat sau de baut: sfanta curiozitate (cel mai adesea) sau dorinta de a fi cul.

    RăspundețiȘtergere
  19. :D

    Sincer, chiar nu mai am nici o replica la asta :)) Ai dreptate :D

    RăspundețiȘtergere
  20. Doar doua lucruri spun:
    1. Nimeni nu traieste vesnic;
    2. Imaginati-va un Humphrey Bogart sau un Eddie Van Halen nefumator.

    Pa si pusi!

    http://amalgammax.wordpress.com

    (Domnul sa ma ierte pentru micul meu egoism. Cred totusi ca exista rautati umane mai mari decat o tigara aprinsa).

    P.S. Daca tot ne considera 'complexati' nefumatorii, le intorc complimentul, adaugit: n-aveti simtul umorului, nici sare si piper, nu mancati muraturi si faceti abuz de ciocolata...

    RăspundețiȘtergere
  21. "...casca cu tubul de oxigen. mereu sigur…mereu la indemana."

    De ce nu poarta fumatorii atunci casca ? Daca tot le place fumul atat de mult, de ce nu-l tin doar pentru ei ?

    RăspundețiȘtergere
  22. pentru ca fumatorii nu s-au revoltat, ci nefumatorii.
    cum a spus si altcineva intr-un post pe blogul sau (zanardi), sunt atat de multe locuri unde NU se fumeaza: magazine, hypermarketuri, cofetarii, unele restaurante, birouri etc, ca ar fi si culmea sa nu se fumeze nici in baruri. :/ si daca vreti sa va insotiti prietenii fumatori in bar, casca aia e o idee buna. mai ar fi una, dar e cam obositoare. sa stati un minut la masa, va tineti respiratia, iesiti repede afara, trageti o gura maaaare de aer si reveniti, si tot asa. :D

    RăspundețiȘtergere
  23. harrypoker31 august, 2009

    Zanardi fiind, desigur, HarryPoker pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  24. @harrypoker: calmeaza`te. eu te am trecut in blogroll cu zanardi :D

    RăspundețiȘtergere
  25. HI hi ce război civil ai stârnit aici...stai așa să-mi iau pancartele
    și vin și eu!:))

    RăspundețiȘtergere
  26. parca nu ma stii. asa sunt io, mereu nemultumita. :D

    RăspundețiȘtergere
  27. De ce? Vrei vizitatori?

    RăspundețiȘtergere
  28. Cred ca n-avea despre ce sa mai scrie...ca extrasele alea de le prezinti tu arata o gandire ingusta, frustrata, nebagata in seama. Etee...s-a trezit sa faca revolutie. Rahat cu perje...macar daca spunea ceva nou, interesant...baliverne de-astea-s la tot drumul!

    RăspundețiȘtergere
  29. te-am nominalizat la blogul de aur, te rugam sa intri sa vezi despre ce este vorba http://douaceaie.wordpress.com/blogul-de-aur-pentru-douaceaie/

    RăspundețiȘtergere
  30. Pinguinule, ti-a cerut vreun prieten nefumatori sa mergeti unde nu se fumeaza si te simti frustrat? :-D

    RăspundețiȘtergere
  31. mnoh, merci frumos. Ma bucur ca va place blogu`. Vi pupo mucho! muuuaaaaah

    RăspundețiȘtergere
  32. Da, si nu m-am simtit frustrata. Nu am intrat in sevraj si nici nu m-a deranjat. Prietenii ti-i accepti asa cum sunt. Se face prea mare caz...ca trebuie sa mearga in zona de fumatori...pana la urma e alegerea fiecaruia...poti sa te duci, poti sa stai la o terasa in timpul verii, poti sa nu te duci...iesitul asta e o chestiune de cateva ore sa zicem, nu e ca si cum te-ar obliga careva sa stai cu masca de gaze prin care inhalezi fum de tigara 24 din 24. Nici mie nu-mi place praful pe care-l inhalez zilnic din prea minunata capitala si care e mult mai nociv decat fumul de tigara!

    RăspundețiȘtergere
  33. Pai daca nu te-ai simtit frustrata atunci nu inteleg care e problema.

    Eu nu m-am adresat fumatorilor. N-am zis "lasati-va de fumat". La urma urmelor chiar nici eu nu inteleg ce e atata tevatura, si ma refer din partea fumatorilor. S-au facut atatea campanii anti-fumat si nu au fost atatea bloguri si commenturi care sa sara in cap celor care au facut.

    Pe cand eu mi-am adresat postul nefumatorilor. Si nici nu am zis "spuneti-le prietenilor vostri sa nu fumeze", le-am zis doar ca daca isi doresc sa mearga la nefumatori, sa aiba curajul sa zica asta.

    Pana acum 99% din fumatorii care mi-au raspuns au zis "fiecare face ce vrea si e alegerea ta unde sa mergi". CORECT! Asta am zis si eu! Daca suntem toata lumea de acord, de ce trebuie sa citesc `nspe mii de posturi pe zi in care sunt facuta in fel si chip pentru ca am avut "tupeul" sa zic ca nu e nimic gresit sa mergi la nefumatori daca iti doresti asta?

    Poate-mi explica si mie cineva.

    Si daca am zis ca fumatorii fumeaza ca sa fie cool, aia e parerea mea personala si puteti sa o contestati cat vreti voi, parerile nu trebuie sa fie corecte sau gresite, ca de aia se numesc pareri.

    RăspundețiȘtergere
  34. Fusei fumatoare, sunt nefumatoare si na ca imi permit sa vorbesc din punctul asta de vedere.
    M-am confruntat cu problema urmatoare: dupa ce m-am lasat de fumat n-am mai putut suporta fumul de tigara. Ma lasasem din diverse motive si am beneficiat de altele noi: haine cu miros curat mai tot timpul, par mai putin imbacsit (ma spal des oricum) si respiratie ok... plus bani in plus in buzunar. Daaaaaaar... cum bine se stie, am prieteni fumatori. Ce ma deranjeaza este lucrul urmator: daca eu ii spun unui astfel de prieten fumator ca e dreptul meu de a respira aer curat si de a nu puti a tigari, el imi raspunde "e dreptul meu sa fac ce imi place, sa fumez unde, cand si cum am io chef!". Era un frumos citat pe care nu-l tin minte mot-a-mot, dar spunea ceva in genul: Libertatea unui om se intinde pana la incalcarea dreptului altui om. Adica ai dreptul sa faci ce vrei, cum vrei si cand vrei pana la punctul in care ajungi sa incalci drepturile altui om. Si aici apare un conflict de interese, zic io. Nu mai normal ar fi intr-o astfel de situatie sa se aleaga solutia mai putin daunatoare?
    Incercand sa fac o analogie... am un gagiu, da? Io sunt sadica, saracul meu prieten nu suporta violenta. In pat ce-o sa facem? O sa il bat acolo doar ca sa imi satisfac io placerea, omorandu-i-o pe-a lui totodata?
    [exemplu de poveste, fara nicio asemanare cu realitatea]

    Stiu cum e sa fii si fumator si sa nu-ti pese. Pentru ca asta facem noi cel mai des, nu ne pasa. Dar ironia sortii s-a intors impotriva mea si acum am devenit asa-zisa victima a celor carora nu le pasa. Si la mine daca venea in vizita acum 2 ani cineva care nu fuma, mi se parea absolut normal ca io sa fumez, ca-s la mine acasa, iar el daca are ceva impotriva, sa stea cu capu pe geam. Dar nu prea e cinstit sa gandesti asa. Si mi-am dat seama de asta cand in urma cu cateva luni am dormit la o veche prietena de-a mea cu care fumam in draci pe vremea mea fumatoare... domnisoara ma considera ipocrita acum ca nu mai suport fumul de tigara si o doare la bascheti, ca sa zic asa, ca ma deranjeaza fumul ei de tigara. Si stand intr-o camera mica, fiind foarte frig afara, neputand sa deschidem geamurile, era fum acolo de-l taiai cu cutitul. Si capul meu se simtea mai rau decat daca m-as fi dat cu el de pereti, sa nu zic de faptu ca ma usturau ochii si tot asa. Simtomele fiind evidente, domnisoara in cauza tot n-a renuntat la placerea ei de-a fuma in jur de 20 de tigari in 4 ore.

    Nu vad o solutie problemei asteia, decat un fel de 50-50. Adica o data mergem la fumatori, data urmatoare mergem la nefumatori. Sa sufere si sa bucure cate o parte de fiecare data. :D

    Si io ma apucasem de fumat pentru ca era cool, paream mai mare (aveam vreo 13-14 ani cand m-am apucat, am fumat 2 ani, de un an m-am lasat), era un gest social pe care il gustam cu placere. Intre timp, destul de repede, au aflat si ai mei parinti, n-a mai fost la fel de incitant. Si m-am lasat. A fost greu la inceput sa beau cafeaua fara tigara, dar m-am obisnuit.

    RăspundețiȘtergere
  35. Salut! Sunt fumator. Si fumez pentru ca imi place. Si asta nu e treaba altora.
    Sunt insa primul care ar fi de acord cu interzicerea fumatului in orice spatiu inchis. Mi se pare normal, pentru ca acolo pot exista si nefumatori. Eu daca sunt la un bar sau un restaurant si vreau sa fumez ies afara. Asa m-am obisnuit de cand am fost plecat din tara. NU e un mare sacrificiu. Am lamurit-o si p-asta.
    Fumatul pasiv e mai periculos ca cel activ. Asta e o mare tampenie, o gogorita fara explicatii logice.
    Pot sa o iau si pe cealalta parte: mai frate, daca esti nefumator si te deranjaza ca intr-un loc se fumeaza, ce cauti in locul ala? Daca aia sunt niste nesimtiti de ce trebuie sa te amesteci cu ei?
    Facem galagie ca ne supara fumatorii. Da' masinile si aerul infect pe care il respiram nu ne mai supara? Mancarea pe care o mancam din modernism nu ne deranjaza?

    RăspundețiȘtergere
  36. Daca te deranjeaza unde se fumeaza, stai acasa. Eu nu ma duc in baruri si cofetarii unde se fumeaza, adica peste tot :P Mai bine beau la scara, in parc, pe banca, pe strada...

    RăspundețiȘtergere
  37. "Facem galagie ca ne supara fumatorii. Da' masinile si aerul infect pe care il respiram nu ne mai supara? Mancarea pe care o mancam din modernism nu ne deranjaza? "

    Eu fac galagie pentru multe probleme, dar toate pe rand. Nu e vina mea ca unii se simt afectati doar de unele :P

    Cat despre sa "stau acasa" ca sa nu simt fumul, nu prea inteleg de ce trebuie sa ma sacrific eu pentru placerea altora.

    RăspundețiȘtergere

Baga mare!

 

Que stii oare ? Copyright © 2009 Designed by CLO's Dizain | Premium Wp Themes | Premium Wp Themes | Icon Sets
Free Blogger Templates | Free Blogger Templates. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates